Израелският опозиционен лидер Яир Лапид предупреди, че премиерът Бенямин Нетаняху ще се опита да сформира крайнодясно "расистко и хомофобско" правителство, ако спечели мнозинство на провеждащите се днес избори, информират АФП и "Таймс ъв Израел".

"Това е моментът на истината", каза Лапид, лидер на центристката партия "Йеш Атид" , след като гласува в Тел Авив.

Израел провежда парламентарни избори

Израел провежда парламентарни избори

Четвърти вот за 2 години

"Има само два варианта: голям "Йеш Атид" или правителство на мрака, расизма и хомофобията", предупреди той. Според него правителство на Нетаняху ще вземе парите на трудолюбивите и ще ги раздаде на хората, които не работят.

Нетаняху гласува в Йерусалим със съпругата си Сара. Той изрази надежда, че "това са последните избори" в продължаващата политическа криза.

Премиерът призова всички да гласуват и отказа да прогнозира резултатите от вота.

"Това е празник на демокрацията. Това е щастлива държава. Израел е държава, където хората се усмихват", коментира той.

Изборите днес - четвъртите за по-малко от 2 г. - се разглеждат като референдум за управлението на Нетаняху, най-дълго служилия премиер на Израел, който ръководи една от най-успешните имунизационни кампании срещу коронавируса в света, но в същото време е съден за корупция.

Сондажите показват, че партия "Ликуд" на Нетаняху води и се очаква да спечели около 30 места в 120-местния Кнесет. Но коалиция с естествените съюзници, ултраортодоскалните еврейски партии и малка крайнодясна партия ще даде на Нетаняху само около 50 места.

От другата страна са идеологически разнородни партии, които са обединени да свалят Нетаняху от власт. Според проучванията те събират около 56-60 места. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху. Очаква се да спечели около 20 места.

Сондажите в Израел показват оспорвана битка на парламентарния вот

Сондажите в Израел показват оспорвана битка на парламентарния вот

Изборите следващия вторник - четвъртите за по-малко от 2 г. - се разглеждат като референдум

Най-вероятно Нафтали Бенет ще реши кое ще е новото правителство на Израел. Партията "Ямина" на бившия съюзник на Нетаняху се прогнозира да спечели около 10 места. Той не изключва коалиция с нито един от двата лагера.

Мансур Абас, лидер на Обединена арабска листа, също не е поел ангажимент, но социологическите агенции са разделени дали партията ще спечели 4 места или няма да успее да премине прага.

По-добро или по-лошо представяне на един от двата блока може да промени сметките. Няколко малки партии са застрашени да не преминат необходимия праг.

След изборите президентът ще поиска партиите да се опитат да съставят правителство. Ако нито една коалиция не успее да събере 61 места в парламента, вероятно в края на годината ще се проведат поредни предсрочни избори.