Днес Израел провежда четвъртите си избори за по-малко от две години във вторник, а сондажите показват оспорвана битка на парламентарния вот.

Съдбата на премиера Бенямин Нетаняху най-вероятно ще зависи от представянето на малки партии и бивш съюзник, който го критикува, но не изключва участие в обща коалиция. Изборите се разглеждат като референдум за управлението на Нетаняху, най-дълго служилия премиер на Израел, който ръководи една от най-успешните имунизационни кампании срещу коронавируса в света, но в същото време е съден за корупция. В същото време обаче управлението му бе разклатено от протести и дело а корупция.

Нетаняху ще се нуждае от коалиционни партньори, за да осигури мнозинство в 120-местния Кнесет. Това означава, че Израел разглежда три възможни резултата: друга коалиция с Нетаняху, разделено правителство, обединено само от опозицията си срещу него, или предстоящи пети избори. След изборите президентът ще поиска партиите да се опитат да съставят правителство. Ако нито една коалиция не успее да събере 61 места в парламента, вероятно в края на годината ще се проведат поредни предсрочни избори.Премиерът по-рано обеща, че пети вот скоро няма да има.

Сондажите показват, че партия "Ликуд" на Нетаняху води и се очаква да спечели около 30 места в 120-местния Кнесет. Но коалиция с естествените съюзници, ултраортодоскалните еврейски партии и малка крайнодясна партия ще даде на Нетаняху само около 50 места.

Нетаняху обещава: Без повече блокади в Израел след изборите

Нетаняху обещава: Без повече блокади в Израел след изборите

Но разпространението на новите щамове не изключва строги мерки

От другата страна са идеологически разнородни партии, които са обединени да свалят Нетаняху от власт. Според проучванията те събират около 56-60 места. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху. Очаква се да спечели около 20 места.

Най-вероятно Нафтали Бенет ще реши кое ще е новото правителство на Израел. Партията "Ямина" на бившия съюзник на Нетаняху се прогнозира да спечели около 10 места. Той не изключва коалиция с нито един от двата лагера.

Мансур Абас, лидер на Обединена арабска листа, също не е поел ангажимент, но социологическите агенции са разделени дали партията ще спечели 4 места или няма да успее да премине прага.

По-добро или по-лошо представяне на един от двата блока може да промени сметките. Няколко малки партии са застрашени да не преминат необходимия праг.

Нетаняху уверява: Израел няма да провежда пети избори

Нетаняху уверява: Израел няма да провежда пети избори

Десет дни преди четвъртия вот за последните 2 години