Израел няма да провежда пети избори. В това увери израелският премиер Бенямин Нетаняху. Десет дни преди изборите на 23 март той заяви в интервю за News 13, че е сигурен, че ще бъде постигнат окончателен резултат и пети избори след малко повече от две години няма да бъдат насрочвани. 

До вота се стигна след разцепление в управляващата коалиция.

Нетаняху говори след проучване на Panels Research, публикувано през уикенда във вестниците The Jerusalem Post и Maariv, което посочва, че нито един от блоковете няма да постигне мнозинството от 61 депутати, необходими за управление.

В интервюто, Нетаняху коментира много въпроси, сред които процеса срещу него за корупцията и обвиненията към съпругата му Сара, че се намесва в управлението на страната чрез свои назначения. Премиерът категорично отхвърли това. Също така отхвърли обвиненията, че ще се опита да спре процеса срещу себе си, като декларира, че вярва на съдиите.

Припомняме, че преди месец, съдът в Йерусалим, който наблюдава процеса за корупция срещу израелския премиер, отложи делото за след изборите, насрочени за 23 март. Съставът от трима съдии публикува изявление, в което се казва, че производството, което вече многократно е било забавяно, ще започне на 5 април и заседанията ще се провеждат три дни в седмицата.

Нетаняху по-рано настоя да отложи изслушването на свидетелите на процеса до след изборите, за да се изключи политическа намеса. Редица бивши сътрудници се съгласиха да свидетелстват срещу него като свидетели на обвинението. Нетаняху се надява, че изборите ще доведат до коалиция от съюзници, която ще му предостави имунитет от преследване.

Чехия и Унгария черпят вдъхновение от борбата на Израел с COVID-19

Чехия и Унгария черпят вдъхновение от борбата на Израел с COVID-19

Израел е пример за нас как можем да се борим с коронавируса

В началото на февруари, той не се призна за виновен по обвиненията в корупция. Първият действащ израелския премиер, обвинен в такова престъпление, благодари на съда и напусна без обяснение около 20 минути след началото на съдебното заседание. През 2019 г. Нетаняху беше обвинен в дългогодишни дела, включващи подаръци от приятели милионери и за предполагаемо търсене на регулаторни услуги за медийни магнати в замяна на благоприятно отразяване. Миналия май, при откриването на процеса срещу него, той показа предизвикателно отношение, което опоненти осъдиха като оспорване на върховенството на правото.

Нетаняху осъди съдебното му преследване като ляв лов на вещици, целящ да свали десния премиер. Многохилядни протести с искане за оставката му се провеждат в страната.

Също така Нетаняху отговаря на въпроси и за имунизирането в страната с ваксината на Pfizer. Както е известно, Израел е даван за пример за успешна кампания по имунизация.  В заключение, той изрази оптимизъм за предстоящия празник на Пасхата, като заяви, че няма да има блокада за Пасха, стига нов щам на коронавируса да не бъде засечен в Израел.

Нетаняху уверява: Израел почти излезе от блокадата

Нетаняху уверява: Израел почти излезе от блокадата

Правителството разпусна мерките, но ваксинираните вече имат предимства