Съдът в Йерусалим, който наблюдава процеса за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, отложи делото за след изборите, насрочени за 23 март. Съставът от трима съдии публикува изявление късно в понеделник, в което се казва, че производството, което вече многократно е било забавяно, ще започне на 5 април и заседанията ще се провеждат три дни в седмицата.

Нетаняху по-рано настоя да отложи изслушването на свидетелите на процеса до след изборите, за да се изключи политическа намеса. Редица бивши сътрудници се съгласиха да свидетелстват срещу него като свидетели на обвинението. Нетаняху се надява, че изборите ще доведат до коалиция от съюзници, която ще му предостави имунитет от преследване.

Хиляди израелци отново на протест срещу Нетаняху

Хиляди израелци отново на протест срещу Нетаняху

Искат оставката му заради делото и епидемията

В началото на февруари, той не се призна за виновен по обвиненията в корупция. Първият действащ израелския премиер, обвинен в такова престъпление, благодари на съда и напусна без обяснение около 20 минути след началото на съдебното заседание. През 2019 г. Нетаняху беше обвинен в дългогодишни дела, включващи подаръци от приятели милионери и за предполагаемо търсене на регулаторни услуги за медийни магнати в замяна на благоприятно отразяване. Миналия май, при откриването на процеса срещу него, Нетаняху демонстрира предизвикателност, което опоненти осъдиха като оспорване на върховенството на правото.

Нетаняху осъди съдебното му преследване като ляв лов на вещици, целящ да свали десния премиер.

Многохилядни протести с искане за оставката му се проведоха в страната.

Нетаняху пледира невинен за корупция при възобновяването на процеса срещу него

Нетаняху пледира невинен за корупция при възобновяването на процеса срещу него

Обвинен е в подкуп, нарушаване на доверието и измама