Израелският премиер Бенямин Нетаняху не се призна за виновен по обвиненията в корупция при възобновяването на съдебния процес срещу него, шест седмици преди избирателите отново да се отправят към изборните секции, за да дадат присъда на неговото управление, отбелязва "Ройтерс".

"Потвърждавам писмения отговор, представен от мое име", каза Нетаняху, заставайки пред тричленния съдебен състав в строго охранявания Окръжен съд в Йерусалим.

Официално обвиниха Нетаняху в корупция

Официално обвиниха Нетаняху в корупция

Той отрича и коментира, че е жертва в "лов на вещици"

Той визира документ, който адвокатите му са представили пред съда миналия месец, в който те твърдят, че 71-годишният Нетаняху не е виновен по обвинения в подкуп, нарушаване на доверието и измама.

Носейки предпазна маска заради коронавируса, Нетаняху, първият действащ израелския премиер, обвинен в престъпление, благодари на съда и напусна без обяснение около 20 минути след началото на съдебното заседание.

През 2019 г. Нетаняху беше обвинен в дългогодишни дела, включващи подаръци от приятели милионери и за предполагаемо търсене на регулаторни услуги за медийни магнати в замяна на благоприятно отразяване.

При влизането в съдебната зала Нетаняху седеше в ъгъла с адвокатите си, с гръб към камерите. Самото заседание не беше излъчено, но репортерите можеха да наблюдават процеса на екрани другаде в сградата.

Бързото му излизане от сградата на съда изглежда имаше за цел да покаже на обществеността, че той няма да позволи на процеса да пречи на правителствената работа, след като Израел започва да излиза от едномесечна блокада заради коронавируса.

По време на заседанието, Нетаняху беше седнал, скръстил ръце, и от време на време кашляше в маската си, преди да я свали, за да отпие вода.

Започва процесът срещу Нетаняху

Започва процесът срещу Нетаняху

За първи път действащ израелски премиер е на съд

Миналия май, при откриването на процеса срещу него, Нетаняху демонстрира предизвикателност, което опоненти осъдиха като оспорване на върховенството на правото.

Преди заседанието да започне, Нетаняху произнесе реч от подиум в коридора, осъждайки съдебното му преследване като ляв лов на вещици, целящ да свали десния премиер, докато фаланга от правителствени служители стоеше до него.

Този път той отправи публичен призив към поддръжниците си да стоят настрана, изтъквайки високия брой заразени в пандемията от коронавируса.

Те в голяма степен се вслушаха в призива му, докато десетки опоненти, някои от които носещи надписи "министър на престъпността", поискаха оставката му на протест, който те проведоха близо до сградата на съда.

Израел ще проведе четвъртите си парламентарни избори в рамките на две години на 23 март, като справянето на Нетаняху със здравната криза и предполагаемата му корупция са основните проблеми, които предизвикват ежеседмични протести срещу него.

Социологическите допитвания показват, че силите са твърде изравнени, като десни съперници и лявоцентристки опоненти се обединяват срещу най-дългогодишния премиер на Израел. Нетаняху е министър-председател непрекъснато от 2009 г. насам след първия си мандат от 1996 до 1999 г.