Израел почти излиза от блокадата, наложена срещу разпространението на COVID-19, заяви в неделя премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".  Той обеща, че четвърта блокада в страната няма да има.

Припомняме, че правителството на Израел реши да разхлаби още наложените ограничителни мерки заради коронавируса. Ресторанти, кафенета и кръчми от събота отвориха врати при определени условия. Наред с други неща, само клиенти със "зелен паспорт" могат да бъдат обслужвани на закрито. Неваксинираните клиенти могат да седят само на открито. Студентите със зелени паспорти също имат право да се завърнат в университетите си. Неваксинираните ученици все още ще могат да учат само онлайн. Притежателите на зелени паспорти - хора, които са се възстановили от COVID-19 и хора, чиято втора ваксинация срещу него е била преди поне седмица - възвръщат основните права и свободи в Израел по-рано от тези, които не са били ваксинирани. Правилата за разстояние и хигиена все още важат за всички граждани на Израел.

Израел отваря ресторанти и заведения за ваксинираните срещу COVID-19

Израел отваря ресторанти и заведения за ваксинираните срещу COVID-19

Притежателите на "зелени паспорти" възвръщат правата си

Кампанията за ваксинация в Израел е една от най-бързите в света. В страната с население малко над 9 млн. души над 4,9 млн. души досега са получили първа доза ваксина, а около 3,7 млн. души са получили и втората доза. Самият Нетаняху също се ваксинира.

Но здравните служители предупредиха, че нарастващият брой заразени може да предизвика ново блокиране. Това се случва седмици преди изборите на 23 март, за които вече тече предизборна кампания. Проучванията показват, че консервативната партия на Нетаняху "Ликуд" ще вземе най-много гласове. Но най-големият съперник, Яир Лапид от центристката "Йеш Атид", би могъл да събере повече и да му бъде възложена задачата да формира следващото коалиционно правителство.

Израел срещу антиваксери, сравняващи зелени пропуски с нацистки жълти звезди

Израел срещу антиваксери, сравняващи зелени пропуски с нацистки жълти звезди

Иска от "Фейсбук" да блокира антиваксъри и конспиратори, а Яд Вашем предупреждава да не се осквернява паметта за Холокоста