Протестиращите срещу ваксинацията антиваксъри сравняват така наречените зелени пропуски (ваксинационни паспорти) за тези, които са ваксинирани срещу коронавируса, с жълтите звезди, които нацистка Германия налага на евреите по време на Холокоста, пише Times of Israel.

На демонстрация в Тел Авив няколкостотин души се събраха, за да протестират срещу правителствения план, който ще даде документи със зелена карта на онези, които са ваксинирани или възстановени от COVID-19, което ще им даде по-голям достъп до публични места, отколкото тези, които отказват ваксинация.

Наред с плакати, изобразяващи системата за зелени пропуски като форма на апартейд, има и плакати, приравняващи ги с жълтите звезди на Холокоста и номерата, татуирани от нацистите върху ръцете на затворниците от концентрационните лагери.

Някои демонстранти също са носили жълти звезди.

Израел облекчава блокадите при почти 50% ваксинирани срещу коронавирус

Израел облекчава блокадите при почти 50% ваксинирани срещу коронавирус

Ваксината на Pfizer е 98,9% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смърт

Яд Вашем, макар да отказа да коментира конкретно действията на протестиращите, в понеделник посочи пред Times of Israel свое изявление, което даде, в което предупреждава срещу "демагогията и злоупотребата с изображения и език на Холокоста, които изкривяват миналото, както и настоящата реалност" за свои политически цели.

"Използването на тези термини от Холокоста, за да се подбуди и разпали омраза, осквернява паметта за Холокоста", се казва в изявлението. 

В допълнение към системата за зелен пропуск, миналата седмица Кнесет (парламента) даде окончателно одобрение на законодателство, което позволява на Министерството на здравеопазването да предоставя на местните власти лични данни на жители, които не са ваксинирани срещу коронавируса.

По-младите хора проявяват по-голямо нежелание да се ваксинират и Министерството на здравеопазването се надява законодателството да даде възможност на местните власти да защитят имунизацията сред жителите, които не искат.

Изображения от демонстрацията в Тел Авив са публикувани от политическа партия, ръководена от израелския лекар Ариех Авни, който наскоро загуби лиценза си за разпространение на анти-ваксинационни конспиративни теории чрез социалните медии.

Авни притежава уебсайт, популярен сред израелската антиваксерска общност, където публикува множество статии, разпространяващи конспиративни теории за COVID-19 и ваксинацията на Израел, както и многократни клевети срещу израелски здравни служители. Той също така ръководи страницата във "Фейсбук", където пише и разпространява своите конспиративни теории.

Британия обсъжда ваксинационните паспорти с ЕС

Британия обсъжда ваксинационните паспорти с ЕС

Председателства Г7 и може да съгласува международна система за пътуване, работа или туризъм

Предишен митинг в Тел Авив седмица по-рано включваше доста хора, които не носеха маски, както и сравнения между ваксинационната кампания на Израел и нацистките закони, като някои от тях носят жълти звезди на Давид с обяснението, че са "не ваксиниранирани".

Скептицизмът към ваксините създава все по-голямо безпокойство през последните седмици, като водещата в света кампания за ваксинация в Израел се измества към по-младите представители на обществото.

Досега Израел е ваксинирал с Pfizer-BioNTech на 4 723 966 души, над половината от населението на страната, според данни на министерството на здравеопазването, публикувани в понеделник. От тях 3 368 759 са получили и втората доза.

По-рано този месец "Фейсбук" обяви, че е премахнал голяма израелска група, популяризираща конспиративни теории за ваксините, която призова хилядите си членове да насрочат срещи за ваксинация и след това да ги отменят в последния момент, принуждавайки здравните власти да изхвърлят неизползвани дози.

Премахването на групата от платформата за социални медии е след като Министерството на здравеопазването поиска от "Фейсбук" да премахне постовете на антиваксерите, които се хвалят със своите "подвизи".

Технологичният гигант се ангажира да изгони антиваксерите и тези, които разпространяват фалшива информация за ваксинация.

"Туитър" изритва потребителите, разпространяващи лъжи за COVID-ваксините

"Туитър" изритва потребителите, разпространяващи лъжи за COVID-ваксините

При пето нарушение профилите ще бъдат изтривани