Социалната мрежа "Туитър" обяви, че ще започне да обозначава подвеждащи публикации за ваксините срещу COVID-19 и ще изхвърля потребители, които продължават да разпространяват такава дезинформация, информира "Франс прес".

"Смятаме, че тази система с предупреждения ще помогне да образоваме общността за нашите правила и да намалим разпространението на потенциално опасни или лъжливи информации, в това число за неколкократни нарушения", изтъкнаха от социалната мрежа.

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

"Не празнувам и не се гордея с това"

През декември "Туитър" реши да иска от потребителите да премахват неверни твърдения, в това число тези, че ваксините се използват, за да навредят на хората или да ги контролират.

Оттогава са изтрити над 8 400 туита, а около 11,5 млн. профила са получили предупреждения. Отсега нататък след второто предупреждение потребителите ще бъдат блокирани за 12 часа, при четвъртото за 7 дни, а при петото профилите им ще бъдат изтривани за постоянно.

В края на миналата година "Туитър" започна да призовава потребителите да премахват опасно подвеждащи твърдения относно COVID-19, включително твърдения, че ваксините се използват за увреждане или контрол на хората.

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Тези профили бяха въвлечени в споделяне на вредно съдържание"

Социалната мрежа също така се прицели в неоснователни твърдения за неблагоприятни ефекти на ваксините или поставяне под съмнение на реалността на пандемията.

Въведената система за обозначаване на публикации е подобна тази, която "Туитър" прилага за дезинформация, свързана с избори, което доведе до трайно изхвърляне на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за многократни нарушения, включително език, който платформата заяви, че може да подбужда към насилие и да постави под въпрос честността на изборния процес.

В много страни се провеждат кампании за ваксинация срещу COVID-19 с цел да запазят хората здрави и да се върнат към начина на живот преди пандемията.

YouTube и Facebook са сред онлайн платформите, които са предприели стъпки за борба с разпространението на лъжи за пандемията и ваксините.

Потребителите на социални мрежи е по-вероятно да вярват на дезинформация

Потребителите на социални мрежи е по-вероятно да вярват на дезинформация

По-податливи са да вярват на слухове и измами