Американците, които разчитат на социалните мрежи като основен източник на новини, по-често вярват на фалшиви или недоказани истории за важни теми като политиката и COVID-19. Това показва ново проучване, съобщава "Франс прес".

Докладът на изследователския център "Пю" е установил, че хората, които използват социални платформи за новини, са по-малко информирани за важни теми в обществено-политическата област и са по-податливи да вярват на слухове и измами.

Twitter бори дезинформацията около COVID ваксините

Twitter бори дезинформацията около COVID ваксините

Новите промени ще влязат в сила на 21 декември

Докладът се появява, докато социалните мрежи се превръщат в нарастващ източник на новини на фона на затрудненията на традиционните медии в дигиталната ера.

Докладът на "Пю" е установил, че около 18% от анкетираните в проучването са получили по-голямата част от своите политически и предизборни новини чрез социалните мрежи. 

Но тези хора е по-малко вероятно да отговорят правилно на фактически въпроси за политиката и текущите събития, отколкото тези, които разчитат на печатни медии, телевизия или новинарски приложения.

Тръмп е най-големият двигател на дезинформацията за COVID-19 по света

Тръмп е най-големият двигател на дезинформацията за COVID-19 по света

Това е установило ново проучване

Потребителите на новини в социалните мрежи са били по-наясно с конкретни фалшиви или недоказани истории за коронавируса и са казали, че са видели повече дезинформация за пандемията, като твърдения, че витамин С може да предотврати инфекция.

По отношение на политическите новини потребителите на социалните мрежи са били по-малко информирани за факти като функцията на гласуването щат по щат на Избирателната колегия, която в крайна сметка решава кой печели Белия дом, или пък нивото на безработица.

Докладът е съставен въз основа на поредица от интервюта с около 9 000 възрастни хора в САЩ от ноември 2019 г. до декември 2020 г.

По-голямата част от анкетираните са заявили, че имат недоверие към социалните мрежи, като Facebook буди най-малко доверие сред платформите.

Русия разпространява дезинформация за вируса, алармират в САЩ

Русия разпространява дезинформация за вируса, алармират в САЩ

Руските разузнавателни служби използват три англоезични сайта

Сред онези, които използват традиционни медии, изследователите също са установили, че приблизително една четвърт от левите и десните американци последователно се насочват към "партизански" новинарски сайтове, затвърждавайки своите възгледи.

"Пю" са установили, че приблизително трима от 10 републиканци са разчитали на бившия президент Доналд Тръмп като основен източник на новини за изборите и коронавируса.

Тези републиканци са били по-склонни да мислят, че COVID-19 пандемията е преувеличена и е по-вероятно да виждат изборните измами като значителна заплаха за честността на изборите.