Руските разузнавателни служби използват три англоезични сайта за разпространение на дезинформация за пандемията от коронавируса, като се опитват да експлоатират здравната криза в САЩ пред президентските избори през ноември. Това съобщиха американски представители пред АП.

Двама руснаци, които заемат висши постове в Главното разузнавателно управление, са установени като отговорни за дезинформационна кампания, която има за цел да достигне до американската и западната аудитория, поясниха източниците, пожелали анонимност.

Помпео уверен: Няма да допуснем дезинформация на вота през ноември

Помпео уверен: Няма да допуснем дезинформация на вота през ноември

Правителството е взело мерки, но атаките продължават, призна той

Преди информацията е била класифицирана, но източниците обясниха, че това сега е променено, за да може да свободно да се обсъжда. Представителите добавиха, че го правят сега, за да бият тревога за определени сайтове и да изобличат, както те казват, ясната връзка между сайтовете и руското разузнаване.

Между края на май и началото на юли, според един от източниците, сайтовете са публикували около 150 статии за отговора срещу пандемията, включително материали с цел хвалене на Русия и опетняване на САЩ.

Сред заглавията, които привлякоха вниманието на американските служби, са "Помощ на Русия за САЩ срещу коронавируса ускорява случая за разведряване", с което се намеква, че Москва е предоставила важна помощ на САЩ в борбата с пандемията, и "Пекин вярва, че Covid-19 е биологично оръжие", което подкрепя коментарите на китайските власти.

Дезинформацията на Китай и Русия за коронавируса пусна корени на Запад

Дезинформацията на Китай и Русия за коронавируса пусна корени на Запад

Това разкрива ново изследване на Оксфордския интернет институт

Разкритията са направени на фона на предстоящите президентски избори в САЩ и опитите на американските служби да предотвратят повтаряне на ситуацията като през 2016 г., когато руска ферма за тролове извърши тайна кампания в социалните мрежи за поляризиране на американското обществено мнение и наклоняване на везните в полза на тогавашния кандидат на републиканците Доналд Тръмп за президент на САЩ срещу кандидата на демократите Хилари Клинън. В рядко съобщение в петък от контраразузнаването на САЩ предупредиха, че Русия продължава да използва тролове за постигане на целите си.

Източниците описват руската дезинформация като част от продължаваща кампания за разпространение на лъжливи истории и предизвикване на бъркотия. Те обаче не казват дали тези сайтове са пряко свързани с изборите през ноември, макар че някои статии атакуват Джо Байдън.

Представителите на американското разузнаване посочиха информационна агенция, която е регистрирана в Русия - InfoRos. Тя управлява сайтовете InfoRos.ru, Infobrics.org и OneWorld.press.