Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща, че страната няма да въвежда повече блокади като крайна мярка за ограничаване разпространението на коронавируса. Пред Ynet News той увери, че Израел няма да налага такива след изборите, насрочени на 23 март. Премиерът обаче предупреди, че допълнителни огнища на нови щамове COVID-19 все пак могат да доведат до други строги мерки.

Израел е разглеждан като световен лидер в националната си кампания за ваксиниране на жителите, надявайки се, че след нея стадният имунитет ще предотврати допълнителни огнища на заболеваемост от вируси. По време на интервюто Нетаняху беше притиснат с въпроси за прекалено високата смъртност, свързана с COVID на глава от населението в страната. Той отговори, че Израел е регистрирал по-малко жертви на корона в сравнение с други страни със съпоставим брой на населението. "Шест хиляди загинали е труден брой за всички нас, но това е много по-малко от другите държави с нашия размер", посочи Нетаняху.

Нетаняху уверява: Израел няма да провежда пети избори

Нетаняху уверява: Израел няма да провежда пети избори

Десет дни преди четвъртия вот за последните 2 години

Очаква се предстоящите избори да върнат израелците, които посещават чужбина, у дома, тъй като те участват в четвъртия предизборен тур от две години. Поддръжниците на Нетаняху посочват, че администрацията му е закупила милиони ваксини срещу коронавирус, макар и на по-висока цена. Критиците обаче твърдят, че управляващата партия "Ликуд" е направила редица скъпи грешки по време на кризата, включително допускане на чужденци в Израел по време на  скокове на заболеваемост и липса на изпълнение в национален мащаб.

Припомняме, че по-рано Нетаняху обеща, че Израел няма да провежда пети избори за  малко повече от две години. До вота се стигна след разцепление в управляващата коалиция.

Проучване на Panels Research, публикувано през уикенда във вестниците The Jerusalem Post и Maariv, посочи, че нито един от блоковете няма да постигне мнозинството от 61 депутати, необходими за управление.

Преди месец, съдът в Йерусалим, който наблюдава процеса за корупция срещу израелския премиер, отложи делото за след изборите, насрочени за 23 март. Съставът от трима съдии публикува изявление, в което се казва, че производството, което вече многократно е било забавяно, ще започне на 5 април и заседанията ще се провеждат три дни в седмицата.

Чехия и Унгария черпят вдъхновение от борбата на Израел с COVID-19

Чехия и Унгария черпят вдъхновение от борбата на Израел с COVID-19

Израел е пример за нас как можем да се борим с коронавируса

Нетаняху по-рано настоя да отложи изслушването на свидетелите на процеса до след изборите, за да се изключи политическа намеса. В началото на февруари, той не се призна за виновен по обвиненията в корупция.