Последните социологически проучвания преди парламентарните избори в Израел показват, че битката ще е изключително оспорвана и съдбата на премиера Бенямин Нетаняху най-вероятно ще зависи от представянето на малки партии и бивш съюзник, който го критикува, но не изключва участие в обща коалиция, информира АП.

Изборите следващия вторник - четвъртите за по-малко от 2 г. - се разглеждат като референдум за управлението на Нетаняху, най-дълго служилия премиер на Израел, който ръководи една от най-успешните имунизационни кампании срещу коронавируса в света, но в същото време е съден за корупция.

Сондажите показват, че партия "Ликуд" на Нетаняху води и се очаква да спечели около 30 места в 120-местния Кнесет. Но коалиция с естествените съюзници, ултраортодоскалните еврейски партии и малка крайнодясна партия ще даде на Нетаняху само около 50 места.

От другата страна са идеологически разнородни партии, които са обединени да свалят Нетаняху от власт. Според проучванията те събират около 56-60 места. Партия "Йеш Атид" на Яир Лапид е най-голямата от блока срещу Нетаняху. Очаква се да спечели около 20 места.

Най-вероятно Нафтали Бенет ще реши кое ще е новото правителство на Израел. Партията "Ямина" на бившия съюзник на Нетаняху се прогнозира да спечели около 10 места. Той не изключва коалиция с нито един от двата лагера.

Мансур Абас, лидер на Обединена арабска листа, също не е поел ангажимент, но социологическите агенции са разделени дали партията ще спечели 4 места или няма да успее да премине прага.

По-добро или по-лошо представяне на един от двата блока може да промени сметките. Няколко малки партии са застрашени да не преминат необходимия праг.

След изборите президентът ще поиска партиите да се опитат да съставят правителство. Ако нито една коалиция не успее да събере 61 места в парламента, вероятно в края на годината ще се проведат поредни предсрочни избори.