Срещите от формата Г-20 до върховното ниво даде на групата възможност да замени Г-7 при решаването на глобални икономически проблеми, заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник, цитиран от ТАСС.

"Групата на двадесетте е на практика открито признание за мутиполярност и за факта, че Западът в неговия по-широк смисъл - включително, разбира се, Япония - не е способен да решава сам глобалните икономически и финансови проблеми", каза Лавров по време на редовно представяне на доклада, озаглавен "История, която трябва да бъде продължена. Утопията на разнообразния свят", написана от експерти от международния дискусионен клуб Валдай.

"Г-20 осъществи целия път от сравнително неформални контакти на ниво финансови министри до събития на върховно ниво", каза руският висш дипломат. "Фактът, че тази група се е издигнала до върховното ниво на контакти, подчертава, че Групата на седемте вече не може да се справя сама с глобалните икономически проблеми."

Лавров счита, че е време Русия да прекрати диалога с "неуважителния" ЕС

Лавров счита, че е време Русия да прекрати диалога с "неуважителния" ЕС

"Така да бъде, щом това искат" западните политици

"Икономическите и финансови въпроси бяха предложени като фокус на новите срещи на върха на Г-20", продължи Лавров, като добави, че групата включва Г7, заедно с групата нации от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), както и страни, които споделят нейните визия - Индонезия, Саудитска Арабия, Мексико и Аржентина.

Срещата на върха на Г-20, председателствана от краля на Саудитска Арабия Салман бин Абделазиз ал Сауд, ще се проведе онлайн от 21 до 22 ноември.

В допълнение към проблемите, свързани с коронавируса, на срещата на върха ще бъдат обсъдени редица други въпроси, по-специално иновациите.

Русия беше изключена от Г-7 заради анексията на Крим.