Последствията от агресията на НАТО срещу Югославия все още не са ликвидирани. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща със сръбския си колега Ивица Дачич, цитиран от RT.

На 24 март на Балканите беше организирано паметно мероприятие във връзка с годишнина от началото на агресията на НАТО срещу Югославия. И в Сърбия, и в Русия не са забравили 78-дневните натовски бомбардировки. Това е неизлечима травма в сърцата на сърбите. Ние с пълно съчувствие се отнасяме към това, каза той.  

Лавров подчерта, че „последствията от тази агресия все още не са ликвидирани”.

Сръбските власти са заинтересовани да се присъединят към ЕС, но Белград няма да го направи, ако това доведе до влошаване на отношенията с Русия, изтъкна от своя страна Дачич.

Вече заявихме, че искаме да станем членове на ЕС, това е в наш интерес. Ние сме страна, която географски и политически се отнася към тази част на Европа, но никога няма да го направим за сметка на добрите ни отношения с Русия, продължи още той.

По думите му Белград няма амбиция да се присъедини към НАТО.

Сърбия води политика на военен неутралитет. Ние нямаме намерение и никой в Сърбия не инициира въпроса за членство в НАТО. Нямаме амбиция и нашият народ не подкрепя Сърбия да стане член на НАТО”, подчерта Дачич.

Русия е един от най-важните стратегически партньори на Сърбия и Белград е благодарен на Москва за подкрепата в международните организации по казуса с Косово, поясни сръбският министър.

Ако не беше Русия, Сърбия щеше да бъде в много по-тежка ситуация по казуса с Косово, категоричен е той.