Руският външен министър Сергей Лавров коментира в понеделник, че светът сега е на дори "по-опасен праг", отколкото беше по време на Студената война, съобщават СиЕнЕн, "Ройтерс", ТАСС и "Ал Арабия".

Говорейки на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, Лавров заяви, че "както по време на Студената война, достигнахме опасния, вероятно още по-опасен праг", каза Лавров пред съвета. "Ситуацията се влошава със загубата на доверие в мултилатерализма."

По-нататък той каза, че Западът е унищожил "ползите от мултилатерализма" и сега "налага своята собствена визия за демокрация".

"Те новите световни центрове за развитие се опитват да бъдат задържани чрез нелегитимни едностранни мерки, включително прекъсване на достъпа до модерни технологии и финансови услуги, изтласкването им от веригите за доставки, конфискуване на собственост, унищожаване на критичната инфраструктура на конкурентите и универсално манипулиране съгласувани норми и процедури. Резултатът е фрагментация на световната търговия, колапс на пазарните механизми, парализа на Световната търговска организация и окончателно, вече демаскирано, превръщане на Международния валутен фонд в инструмент за постигане на целите на САЩ и техните съюзници, включително военни", каза Лавров.

Според него САЩ "в отчаян опит да утвърдят господството си чрез наказване на непокорните тръгнаха към унищожението на глобализацията, която години наред е възхвалявана като върховно благо на цялото човечество, обслужвайки многостранната система на световната икономика."

Като цяло, според Лавров, "сега системата, ориентирана към ООН, преживява дълбока криза", основната причина за която е желанието на отделни членове на организацията да заменят международното право и Хартата на ООН с някакви правила. "Никой не е виждал тези правила, те не са били обект на прозрачни международни преговори, те са измислени и прилагани, за да противодействат на естествените процеси на формиране на нови независими центрове на развитие, които са обективна проява на мултилатерализъм".

Русия пое председателството на Съвета за сигурност към ООН

Русия пое председателството на Съвета за сигурност към ООН

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба нарече това най-лошата първоаприлска шега

Всичките 27 посланици на ЕС в ООН осъждат действията на Русия в Украйна със съвместно изявление.

"Тук съм с 27-те посланици на Европейския съюз", каза Олоф Скуг, представител на Европейския съюз в ООН. "Искаме да направим изявление във връзка с дебата, който ще започне в Съвета за сигурност."

"Русия се опитва да се представи като защитник на Хартата на ООН и мултилатерализма. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Това е цинично. Всички знаем, че докато Русия руши, ние строим. Докато те нарушават, ние защитаваме. Уставът на ООН, Общото събрание на ООН, Международният съд, Международният наказателен съд, където и да погледнеш, Русия е презряна."

Групата продължи да повтаря искането си Русия "незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили" от територията на Украйна в нейните международно признати граници.

"Ако Русия се интересува от ефективния многостранен подход, това е първият начин да го докаже."

Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк

Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк

За председателството на СС на ООН от страна на Русия

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза на заседание на Съвета за сигурност, председателствано от руския външен министър Сергей Лавров, че нахлуването на Русия в Украйна "причинява огромно страдание и опустошение на страната и нейния народ" и подхранва "глобалната икономическа турбулентност, предизвикана от пандемията от COVID-19 ," цитира думите му Ройтерс.

"Напрежението между Великите сили е достигнало исторически връх. Също и рисковете от конфликт, поради случайност или грешка", каза Гутериш по време на заседанието, докато седеше до Лавров.

Руският външен министър председателства срещата за мултилатерализма и основополагащия Устав на ООН, тъй като Русия пое месечното ротационно председателство на 15-членния орган за април.

Докато ООН се стреми да спаси черноморската зърнена сделка, която изтича на 18 май, Гутериш също така призова за продължаване на прилагането на това споразумение и свързания с него пакт, в който ООН се ангажира да помогне за улесняването на износа от Русия износ на зърно и торове.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд доведе със себе си на срещата Елизабет Уилън, сестра на Пол Уилън, американец, осъден в Русия за шпионаж през 2020 г. и считан от Вашингтон за неправомерно задържан.

"Съединените щати направиха предложение за освобождаването на Пол и ние настояваме Русия да пристъпи към това предложение", каза Томас-Грийнфийлд пред репортери преди заседанието в понеделник.

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Няма информация за неговото състояние

Гутериш осъди опустошението, причинено от нахлуването на Москва в Украйна по време на заседание на Съвета за сигурност. Той каза пред Сергей Лавров, че руската инвазия е нарушение на международното право и "причинява огромно страдание" на украинския народ.

Той добави, че това "добавя към глобалната икономическа дислокация, предизвикана от пандемията COVID-19".

В нота до страните членки, представяща срещата, Русия осъди "еднополюсния световен ред", който влезе в сила след края на Студената война.

В нея се казва, че това "представлява сериозно предизвикателство за ефективността и стабилността на системата на ООН".

"Днес светът е изправен пред още една дълбока системна трансформация. А именно естествен и бърз упадък на еднополюсния световен ред и появата на нова многополюсна система", се казва в бележката.

Axios: Ядрената надпревара между САЩ, Русия и Китай може да излезе извън контрол

Axios: Ядрената надпревара между САЩ, Русия и Китай може да излезе извън контрол

Който и да започне пръв, ответният удар ще доведе до "край на цивилизацията"