Външният министър на Руската федерация Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, САЩ, където под неговото председателство ще се състои заседание на Съвета за сигурност на ООН.

За пристигането на Лавров в САЩ съобщи говорителят на Външното министерство Мария Захарова, която в своя Телеграм канал се похвали, че в Flightradar едновременно са следили полета 700 000 души. Това е рекорд, пише Захарова.

Това не е неочаквано, тъй като пътуването на Лавров до САЩ е една от редките такива визити на високопоставен представител на Кремъл от началото на войната на Русия срещу Украйна. Освен международна политическа изолация, западните страни наложиха и редица санкции, които ограничават полетите на руските самолети. Вчера Мария Захарова се възмути, че САЩ не са издали визи на редица руски журналисти, които са имали намерение да отразят събитието. 

Москва настоява САЩ да издадат незабавно визи за делегацията й за СС на ООН

Москва настоява САЩ да издадат незабавно визи за делегацията й за СС на ООН

Няма план и за полета на Сергей Лавров

Русия обаче пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН и сега Лавров е в Ню Йорк, САЩ. Както се очаква, още днес Лавров ще проведе среща с генералния секретар Антония Гутериш.

По-рано постоянният представител на РФ в ООН Василий Небезня заяви, че от страна на Русия са се натрупали не малко теми за обсъждане. 

Сред Западния блок, членове на ООН, има редица безпокойства по отношение на председателството на Русия. На едно от последните заседания, на което чрез видеовръзка говори Мария Лвова-Белова, руският омбудсман за децата, която е с издадена заповед за арест от МНС за извършването на военни престъпления, със съвместно изявление излязоха повече от 50 държави.