Все още не са издадени американски визи на руски журналисти за полета им с руския външен министър Сергей Лавров до Съвета за сигурност в ООН, делегацията си заминава. Това написа в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала Telegram.

"По въпроса за истинското отношение на САЩ към журналистите. Остават 40 минути до излитането им за Ню Йорк. Всички са на летището. Визи не са издадени. Отговорът на американското посолство: "Работим по въпроса." Очевидно е манипулирането на темата за свободата на словото и правата на журналистите, - каза дипломатът.

Русия смята, че САЩ са нарушили международното право, като не са издали визи на журналистите. Това се казва в изявление на постоянното представителство на Руската федерация в ООН, разпространено в неделя.

Ние считаме тази стъпка за поредното незачитане на международното право от страна на САЩ. Отказът да се допуснат руски журналисти да присъстват на събития в ООН още веднъж показва истинското отношение на американските власти към свободата на словото и достъпа до информация, се казва в изявлението. Надяваме се, че ръководството на ООН и съответните международни структури ще проявят необходимото внимание към тази възмутителна ситуация и ще предприемат необходимите стъпки срещу нарушителя", казаха руските дипломати.

Посолството на САЩ в Москва все още не е върнало паспортите на руските журналисти, съобщиха за ТАСС в неделя представители на медиите. Според тях журналистите са били поканени в посолството в Москва за получаване на визи на 22 април, последния ден преди заминаването на министъра. Преди това интервюто е било насрочено за 31 март, но е било отменено.

По-рано Лавров заяви, че САЩ са злоупотребили с позицията на страната домакин на централата на ООН при издаването на визи на руската делегация в Съвета за сигурност, тъй като визи никога не са били издавани на отделни служители, както и на всички журналисти в делегацията. Както отбеляза ръководителят на руското външно министерство, американската страна не е обяснила по никакъв начин неиздаването на визи на представители на руските медии.

Москва настоява САЩ да издадат незабавно визи за делегацията й за СС на ООН

Москва настоява САЩ да издадат незабавно визи за делегацията й за СС на ООН

Няма план и за полета на Сергей Лавров

Припомняме, че Русия председателства Съвета за сигурност на ООН през април. Ръководителят на руското дипломатическо ведомство, като част от председателството, ще вземе участие в заседанията на Съвета за сигурност на 24 и 25 април.

На 13 април Москва настоява САЩ да издадат незабавно визи за делегацията ѝ за СС на ООН, включително и за журналистите, отразяващи събитието.

Искане за визи за руските дипломати и журналисти в посолството на САЩ в Москва е било изпратено още в края на март месец. 

Остана неясна и ситуацията около специалния полет на министър Лавров, за който също нямаше съгласуван план.