Руското външно министерство заяви в изявление в петък, че външният министър Сергей Лавров "ясно" е информирал държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че "пренебрегването на легитимните опасения" на Москва, когато става дума за Украйна, "ще има най-сериозните последици", съобщава ТАСС.

"Това може да бъде избегнато, ако Вашингтон отговори положително на нашите проектоспоразумения за гаранции за сигурност", отбеляза още Москва.

"На Антъни Блинкън бе ясно съобщено, че по-нататъшното пренебрегване на легитимните опасения на Руската федерация, свързани преди всичко с продължаващото военно развитие от Съединените щати и техните съюзници от НАТО на територията на Украйна на фона на широкомащабно разполагане на силите и средствата на алианса в близост до нашите граници, ще има най-сериозни последици".

Лавров също така заяви необходимостта от бързо и пълно изпълнение на Минските споразумения от Киев. "Особено внимание бе обърнато на вътрешноукраинския конфликт. Подчертана бе необходимостта от бързо и пълно изпълнение на набор от мерки от страна на Киев, включително установяване на директен диалог с властите на ЛНР и ДНР".

САЩ и Русия опитаха да охладят страстите около украинската криза

САЩ и Русия опитаха да охладят страстите около украинската криза

Антъни Блинкън и Сергей Лавров се договориха диалогът да продължи