Западните държави трябва да участват в диалог на международни платформи, за да намерят надеждни взаимно приемливи решения, едностранните действия няма да доведат до постигане на необходимите резултати, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RT и цитиран от ТАСС.

"Преговаряйте - призова министърът. - Всяко споразумение, което е универсално, независимо колко време е необходимо за постигането му, винаги ще бъде стабилно, последователно и осъществимо. Ако искате да действате в тесен кръг от държави, които мислят по същия начин с вас, тогава всички инициативи, произтичащи оттакава компания няма да постигне резултати, но ще доведе до конфронтация."

Той отбеляза, че всяка важна тема в международните отношения изисква съгласие за консенсус. Но Западът не иска да прави взаимни отстъпки и да работи в общи интереси, предпочитайки да измести дискусията от универсални организации към тесен кръг съмишленици. "Формира се един вид партньорство на съмишленици или в киберсигурността, или в недопустимостта на използването на химическо оръжие, въпреки че в системата на ООН има универсални подходи към всички тези теми", обясни Лавров.

Той заяви, че западните държави "не обичат лоялната конкуренция никъде и в нищо", включително ООН, Световната здравна организация, ЮНЕСКО и много други международни структури. "Щом други групи държави казват: Предлагате интересно нещо, например за борба с кибер заплахите, но нека седнем и се договорим за универсално приемливи критерии, приложими навсякъде", представителите на Запада разбират, че това трябва да стане чрез преговори, взаимни отстъпки, но за тях е важно да изложат възможно най-скоро някои идеи, които след това ще бъдат използвани като инструмент на външната политика, като средство за натиск върху останалите", добави руският външен министър.

Русия настоява да се потвърди недопускане на ядрена война
Обновена

Русия настоява да се потвърди недопускане на ядрена война

Ядрена война е невъзможно да бъде спечелена, САЩ е добре да го знаят

Лавров заяви, че западните държави ще измислят много повече причини, за да обвинят Русия. "Наскоро ни обвиниха в намеса в Беларус, в намеса в Нагорни Карабах единствено с цел укрепване на геополитическите ни позиции срещу Запада, за които се твърди, че са договорени с Турция за разделянето на този регион, така че Западът да не укрепва позициите си там" - каза руският министър. - "Това е логиката и психологията на онези анализатори, които сега доминират в Европа и САЩ. "

В тази връзка Лавров потвърди готовността на Москва за някакъв обрат на събитията. "Точно на другия ден прочетох, че Конгресът на САЩ насърчава санкции срещу Съюзната държава на Русия и Беларус, просто защото има такава Съюзна държава и не се харесва на тези, които биха искали да направят нова цветна революция в Република Беларус", каза руският външен министър. "Така че ще има много повече причини, сигурен съм в това."

Според руския министър Западът е в състояние не само да търси причини, но и да ги "измисли много бързо". "Нашите западни колеги нямат граница", добави той.

Според Лавров през последните 15 години Русия започва да се възприема от Запада като наистина независима сила, но в това си качество тя трябва да се сблъсква с постоянна опозиция.

"Кумулативен ефект беше осъзнаването на Запада, че Русия е независима сила. Русия винаги ще има национални интереси на първо място. Тя е готова честно и справедливо да ги съчетае с националните интереси на всяка друга държава въз основа на международното право".

Москва е изправена пред постоянно противопоставяне отвън. Според министъра западните държави не изоставят опитите си да лишат Русия от правото да определя бъдещето си, "се опитват да насърчават различни сценарии за смяна на режима" и вече не крият намеренията си.

"Прави се всичко, за да се пречи на руската външна политика, включително в непосредствената ни среда, където са концентрирани жизнените интереси на Русия, да постигне положителни резултати. Ние приемаме това като даденост", подчерта Лавров.

Той добави, че западните партньори са разкрили своите реални външнополитически цели, които са свързани с желанието за самоутвърждаване и фалшиви идеи за престиж, вместо с желанието да окажат реална помощ при разрешаването на конфликти в интерес на народите от определен регион по света. 

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

Десетки висши пенсионирани дипломати и офицери от САЩ, Русия и Европа призовават за спешен диалог