Москва смята за важно да се потвърди недопустимостта на ядрена война и невъзможността тя да бъде спечелена. Това съобщи в сряда заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, коментирайки съответното изявление на специалния представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли, съобщава ТАСС.

"По наше мнение в момента е изключително важно и правилно, и от всички гледни точки своевременно да се потвърди недопустимостта на ядрена война и невъзможността да се спечели", коментира той.

Според Рябков Москва не е изненадана от изявленията на Билингсли, че никой бъдещ американски президент не трябва да подписва декларацията на Русия за недопустимостта на ядрената война.

"Не бяхме изненадани от характера на неговите изявления, въпреки че тонът, разбира се, дразни. Нито представител на тази държава, която е сериен нарушител на споразумения в областта на контрола на оръжията и други споразумения от различен вид, нито представител на администрацията, която собственоръчно нарушава архитектурата в тази област, може да отправя подобни обвинения", добави той.

"Ако високопоставен служител на администрацията във Вашингтон има текста на съвместно изявление (от 1985 г.), веднъж подкрепен от идола на настоящите неоконсерватори във Вашингтон президента Рейгън, не предизвиква нищо по отношение на асоциации, освен думата глупост, тогава това е просто проблемът на тези хора, които сега се занимават с тези въпроси".

"Ние предлагаме на американците да направят това от няколко години. Представихме подходящи предложения на цялата ядрена петорка. За съжаление поради обструкционната позиция на САЩ, но всъщност позиция, която предполага възможност за победа в ядрен конфликт, това не работи", обясни той.

Според него това показва, колко струват разсъжденията на днешния Вашингтон относно придържането му към задачата за укрепване на международния мир, намирането на определени решения с Русия в областта на контрола на оръжията. "Всъщност те САЩ се стремят към безусловно военно превъзходство и това желание се подхранва от най-опасната илюзия за възможността за спечелване на ядрен конфликт", допълва той.

Рябков подчерта, че Русия предупреждава както САЩ, така и цялата международна общност срещу вредните последици от подобен подход, "ако американците продължат".

В началото на ноември, командващият британската армия ген. Ник Картър предупреди за Трета световна война.

Светът е изправен пред заплахата от световна война,предупреждава в свой отчет военното разузнаване на Чехия.

В края на 2018 г. руският външен министър Сергей Лавров предупреди НАТО да не провокира Трета световна война.

През 2017 г. излезе информация, че главен стратег на Доналд Тръмп вярва, че се задава Трета световна война.

В края на ноември 2020 г., НАТО посочи Русия и Китай като основна заплаха следващите 10 г.

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

НАТО и Русия са все по-близо до инциденти провокиращи война

Десетки висши пенсионирани дипломати и офицери от САЩ, Русия и Европа призовават за спешен диалог