Руският външен министър Сергей Лавров обясни пред НАТО да не предприемат стъпки, които могат да доведат до Трета световна война, съобщава "Телесур".

"Вярвам, че всички ще бъдат достатъчно мъдри, за да предотвратят това. Обаче със сигурност сме много загрижени за пълната липса на професионален диалог между НАТО и руската армия", коментира той.

Путин: Ако има ядрена война, руснаците ще отидат в рая

Путин: Ако има ядрена война, руснаците ще отидат в рая

А другите просто ще умрат

Членовете на Съвета на НАТО-Русия се срещат официално само три пъти през последните две години, а когато има такива срещи НАТО се съсредоточава върху Украйна и "бяха направени опити да се използва Съветът НАТО-Русия като друг инструмент за хвърляне на всички смъртни грехове върху нас, като друг начин да се задоволят капризите на нашите украински съседи, които мечтаят за безкрайни санкции и не искат нищо повече от това Русия да бъде винаги обект на интензивни критики", добавя Лавров.

Влиянието на САЩ върху НАТО е фактор, който Русия счита за определящ за поведението на организацията. "Така че, вижте тази ситуация. Смятам, че е абсурдно да се остава заложник на капризите на американския законодател", обясни той.

НАТО подготвя най-мащабното си учение след Студената война

НАТО подготвя най-мащабното си учение след Студената война

С първия сняг показват на Русия, че алиансът е готов да отблъсне всяка атака

Изявлението на Лавров е в момент, когато НАТО смята да провежда учение на северните граници на Алианса, както и в Азовско море, граничещо с източното крайбрежие на Русия, което според Лавров ще изисква разрешението на Федерацията.

През последните седмици руският президент Владимир Путин коментира, че САЩ правят огромната грешка на страните, които сами се определят като "империи", като налагат санкции по целия свят.

Путин нареди учения на стратегическите ядрени сили на Русия

Путин нареди учения на стратегическите ядрени сили на Русия

Изстрелват ракети от подводници и далекобойни самолети

Русия смята да блокира всеки опит на Украйна да бъде домакин на военни учения в Азовско море, стратегически воден път, в който Киев скоро ще може да оперира с два новопридобити американски военни кораба, съобщава американското военно издание Stars and Stripes.

Сергей Лавров коментира, че двустранният договор с Украйна забранява военните тренировки в района около Азов без зелена светлина от Москва.

"Сега Украйна иска да проведе тренировки на НАТО в Азовско море, но ще бъде невъзможно да отидат там, защото нашият договор с Украйна изисква взаимно съгласие за преминаването на военни кораби в Азовско море. Но те искат и активно се забъркват в това", допълва той.

Досега съюзниците на НАТО не са изпращали кораби в Азов и не са участвали в украински учения там. "Ние сме готови да отблъснем руската агресия в района на Азовско море", коментира украинският президент Петро Порошенко.

Половината американски военни убедени, че САЩ скоро влизат в голяма война

Половината американски военни убедени, че САЩ скоро влизат в голяма война

Русия щяла да бъде основният противник