НАТО подготвя най-мащабното си учение след Студената война. Най-малко 50 000 войници стъпват в Норвегия с първия сняг и показват на Русия, че алиансът е готов да отблъсне всяка атака, съобщава АФП.

Учението през ноември  ще симулира атака от хипотетична страна, но ще покаже значителна военна сила в съседна на Русия страна, скоро след големите военни игри на Русия в учението "Восток-2018".

Ръководителят на командването на съвместните сили на НАТО, американския адмирал Джеймс Фого коментира, че това учение "ще покаже, че НАТО е в състояние да се защитава срещу всеки противник".

Големите военни учения на Русия включват преследване на подводници

Големите военни учения на Русия включват преследване на подводници

Подводницата я гонят кораб за борба с подводници и хеликоптер

Фого допълва, че Норвегия има граница с Русия и че "огромната сила", подкрепена от 150 самолета, 60 кораба и около 10 000 машини, ще покаже, че те могат бързо да се мобилизират, за да защитят съюзник.

Основната зона на ученията е далече от руската граница и "няма да има причина руснаците да се уплашат или да видят в това нещо друго освен отбранително упражнение", коментира норвежкият генерал Руне Якобсен, който ще ръководи щаба.

Двама руски и двама белоруски военни наблюдатели са поканени да гледат маневрите.

Адмирал: Руски подводници могат да ударят всяка ЕС столица

Адмирал: Руски подводници могат да ударят всяка ЕС столица

Ракетите "Калибър" бяха използвани срещу цели в Сирия

Това ще е най-голямото такова движение на персонал и превозни средства на НАТО от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., макар и по-малко от учението Восток, организирано от Русия и Китай миналия месец.

Западните съюзници засилват военната си позиция с ротационни гарнизони в източна Европа и в балтийските държави през четирите години, откакто Русия присъедини Крим.

Упражнения като Trident Juncture 18 са предназначени да обучат войските как бързо да придвижат големи сили в случай на нахлуване срещу член на НАТО, задействайки клаузата за взаимна защита.

Русия да прекрати безразсъдното си поведение, призова НАТО

Русия да прекрати безразсъдното си поведение, призова НАТО

Това се казва в съобщение на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг

Първата част от тазгодишното учение ще симулира спиране на нападение от северната част на Норвегия и след като "нашественикът" бъде спрян, вторият етап ще покаже как силите на НАТО ще върнат "нашественика" обратно, коментира канадският генерал Кристиан Юнау.

Макар че маневрите показват единството и силата на 29-членния алианс,  може да покажат на западните сили и собствените им недостатъци.

Американският президент Доналд Тръмп критикува много от съюзниците за недостига на средства за отбрана, а през февруари германски парламентарен доклад установи, че собствената им военна техника сериозно остарява.

Великобритания инсценира сражения с Русия на учения

Великобритания инсценира сражения с Русия на учения

Военни учения в Оман

Очаква се до 25 октомври всички военни и техника от цяла Европа и Северна Америка да стигнат по море и със самолети на северния фланг на алианса.

Британският контингент ще кацне в Европа в Холандия и ще се отправи към Норвегия през Германия, Дания и Швеция, за да провери способността на алианса да координира транспорта по граждански пътища.

Веднъж в Норвегия, многонационалните сили ще провеждат учения за придвижване в зимни условия и подготовка за отблъскване на инвазия.

Внимавайте с агресивната риторика, отвърна Москва на заплахите на САЩ за военен удар

Внимавайте с агресивната риторика, отвърна Москва на заплахите на САЩ за военен удар

Вашингтон остава ангажиран за намиране на дипломатическо решение