Европейският съюз може да отпусне милиарди евро за обновяване на мостове и пътища, така че страните членки и НАТО да могат бързо да разгръщат войските си по време на криза. Това обяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц, цитирана от "Асошиейтед прес".

Европейската комисия предложи бюджет от 6,5 млрд. евро за някои инфраструктурни проекти, посочи Булц пред посланиците на страните членки на НАТО. Парите могат да бъдат използвани за проекти с "двойна употреба", като например увеличаването на товароподемността на мост, за да поема тежко военно оборудване, като цивилни товарни камиони също ще се възползват от работата, изтъкнала еврокомисарката.

САЩ водят военни учения на източния фланг на НАТО

САЩ водят военни учения на източния фланг на НАТО

Засилват бойната готовност на източния фланг на алианса, заради все по-агресивна Русия

Средствата са част от по-широките цели за модернизиране на инфраструктурата, включително пристанища и летища, както и за намаляване на митническите и административни бюрократични пречки, които предизвикват закъснения, увеличават разходите и оставят Европа по-уязвима на нападение.

Командирите на НАТО призовават за премахване на военните транспортни бариери. Офицери твърдят, че може да отнеме до 30 дни, за да се получи административно разрешение за преминаване през Европа.

Меркел зове за по-големи военни разходи, социалистите пък искат по-ниски данъци

Меркел зове за по-големи военни разходи, социалистите пък искат по-ниски данъци

Състоянието на германската армия не било задоволително

Булц заяви, че ще отнеме около 18 месеца, за да се идентифицират пропуските в инфраструктурата и да се реши кои проекти могат да бъдат полезни за гражданите. Парите ще бъдат на разположение от 2021 г. и само за страни от ЕС, а не за страни от НАТО, които не са членки на ЕС като САЩ, Канада, Албания, Исландия, Черна гора и Турция.