Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че състоянието на германската армия не било задоволително и призова за увеличаване на военните разходи за справяне с проблемите в армията, съобщава "Ройтерс".

Коментарите на Меркел бяха направени в контекста на разширяващия се конфликт със Социалдемократическата партия, младшите партньори в коалиционното правителство, относно военните разходи, като лявоцентристката формация подкрепя мерки за намаляване на данъците и инвестициите в цифровизацията.

Лидерката на консерваторите е казала пред съпартийците си от Християндемократическата партия (ХДС) на събитие в Берлин, че бил очевиден острият недостиг на финансиране в германската армия.

Германия има само четири изтребителя в бойна готовност

Германия има само четири изтребителя в бойна готовност

Общо държавата притежава 128 изтребителя "Юрофайтър"

"Що се отнася до Бундесвера (германските въоръжени сили), трябва да постигнем напредък", настояла тя и допълнила: "Със сигурност няма да станем по-добри с по-малко пари."

Критични доклади на военното министерство и на Бундестага през тази година показаха, че липсващи резервни части и дефекти в качеството са намалили бойната готовност на германските подводници, военните самолети и други основни оръжейни системи след години на намаляващи разходи след края на Студената война.

Финансовият министър Олаф Шолц, който е социалдемократ, през миналата седмица си навлече гнева на консервативния министър на отбраната Урсула фон дер Лайен с план, съгласно който военните разходи ще нараснат през 2019 г. като процент от брутния вътрешен продукт, но след това ще спаднат.

Фон дер Лайен и консервативният министър на развитието възразиха писмено срещу по-дългосрочните бюджетни планове на Шолц, изтъквайки, че те нарушават коалиционния договор, подписан от двата политически блока през февруари.

По думите на Меркел, настоящото равнище на военните разходи на най-голямата икономика в Европа често са предизвиквали въпроси за ангажимента на Германия да изпълни целта на НАТО за отделянето на най-малко 2% от БВП за военни разходи.

"Много съм доволна, че записахме в коалиционното споразумение, че се чувстваме задължени към тези цели от Уелс (през 2014 г. на срещата на върха на НАТО)", посочи Меркел, допълвайки: "Трябва да сложим картите на масата."

Само няколко часа по-късно обаче Шолц изтъкна пред журналисти, че данъчните оценки на Германия показват ограничени възможности за допълнителни фискални разходи до 2022 г., а парите ще бъдат използвани за намаляване на данъците върху доходите от 2019 г. и увеличаване на инвестициите в цифровизацията с 2,4 млрд. евро през 2018 г.