Около 18 000 военнослужещи от 19 държави-членки на НАТО започват ежегодни военни учения в Полша и балтийските държави, с цел да засилят бойната готовност на източния фланг на алианса, заради все по-агресивна Русия, съобщава АФП.

Осмото учение "Сейбър Страйк" е до 15 юни, на фона на желанието на Полша за разполагане на американските войски в страната. Министерство на отбраната може да похарчи между 1,5 и 2 милиарда долара, за американска база в Полша.

Предложението предизвика незабавна критика от страна на Москва, като Кремъл настоява, че такова действие "няма да има никаква полза за сигурността и стабилността на континента". 

Съединените щати ръководят многонационална бойна група на НАТО в Полша. Германия, Великобритания и Канада командват още три в близките балтийски държави Естония, Латвия и Литва, където са планирани и ученията.

"Те ще бъдат изпробвани специално по време на "Сейбър Страйк", демонстрирайки ангажимента на алианса. Ученията показват гъвкавостта на наземните и въздушните сили, за бърза реакция при криза. Това позволява присъствие там, където имаме нужда от нея. Ние сме напълно способни да провеждаме комбинирани и съвместни операции", коментира във Вилнюс бригаден генерал Ричард Кофман.

НАТО повишава боеспособността си заради нарасналата агресивност на Русия

НАТО повишава боеспособността си заради нарасналата агресивност на Русия

Плановете ще бъдат обсъдени на срещата в Брюксел...

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбегр коментира в понеделник във Варшава, че очаква от лидерите в юлската среща на високо равнище в Брюксел да вземат "решения за подкрепа, готовност и военна мобилност" на силите в Европа, особено по отношение на четирите бойни групи, разположени след 2016 г.

През май 2017 г. армията на САЩ създаде нов европейски щаб в Полша, за да командва около 6 000 войници, разположени в операции за НАТО и Пентагона в региона. Този ход е едно от най-големите разгръщания на американски сили в Европа след Студената война и е предназначен да успокои най-източните съюзници на НАТО, разтревожени от честите военни учения на Русия в близост до границите им и анексирането на Крим.

Засилването на отбранителните контакти с Вашингтон, е подписаният от Полша договор през март на стойност 4,75 млрд. долара за закупуване системи "Пейтриът" от САЩ.

Москва счита разгръщането на "Пейтриът" в Полша и Румъния, за нарушение на договор за въоръжение от 1987 г. и че могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети срещу Русия.

През февруари Литва обвини Русия в трайно разполагане на ракети "Искандер", способни да носят ядрено оръжие в Калининград. Тазгодишните маневри "Сейбър Страйк" ще се проведат отчасти точно в този регион.

Литва скочи срещу разполагането от Русия на ракети "Искандер" в Калининград

Литва скочи срещу разполагането от Русия на ракети "Искандер" в Калининград

"Половината" столици в Европа били застрашени