Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ в централноевропейската държава. Варшава е склонна да отпусне 2 милиарда долара за постоянна военна база на американците.

Това става ясно от предложение на полското военно министерство, разгледано от местния новинарски портал Onet, цитиран от "Политико".

Кремъл: Постоянно военно присъствие на САЩ в Полша е лошо за сигурността

Кремъл: Постоянно военно присъствие на САЩ в Полша е лошо за сигурността

Постепенната военна експанзия на НАТО към границите ни няма да подобри сигурността

Предложението на Полша отразява дългогодишното желание на Варшава да изгради по-тесни отношения със САЩ в областта на сигурността и да приеме американски войници на територията си.

Инициативата на Варшава, която допълнително ще разгневи Русия и ще бъде приета от някои европейски съюзници със скептицизъм, тъй като искат да се подобрят контактите с Москва, предимно Италия и Германия, идва месец преди лидерите на страните членки на НАТО да се съберат в Брюксел за ежегодната среща на върха.

От предложението става ясно, че Полша се ангажира да отпусне 1,5-2 милиарда долара за изграждане на общи военни обекти и предоставяне на по-голяма мобилност на американските сили.

Подчертава се, че Варшава се ангажира "да сподели тежестта от военните разходи".

В момента в Полша има американски и натовски въоръжени сили, които са разположени на ротационен принцип.

От пресцентъра на военното министерство на европейската държава потвърдиха, че "Предложението за постоянно американско военно присъствие в Полша" с дата 2018 г. е истинско и не е класифицирано.

Документът съдържа информация за предложеното местоположение на военните бази, болници, училища и спортни центрове за семействата на военнослужещите. Той е предаден на правителството на САЩ и на Конгреса.

Военното министерство потвърди, че предложението е изпратено във Вашингтон преди да се консултира с външното ведомството и без знанието на президента Анджей Дуда.