Светът е изправен пред заплахата от нова световна война. Това се казва в отчета на военното разузнаване на Чехия за 2019 г., публикуван на сайта му.

Според анализаторите в момента глобалният конфликт "се намира на първия етап". "Формира се перспективата на онези, които могат и желаят да участват активно в него, и постепенно се определят технологични инструменти, с които той може да бъде управляван", се казва в документа.

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Командващият британската армия предупреждава за Трета световна война

Генерал Картър: Живеем в момент, когато светът е много несигурно и тревожно място

Авторите на доклада посочват съперничеството между САЩ, Русия и Китай като възможна причина за конфликта.

В документа също така се отбелязва спада на значимостта на международното право. Мирният диалог като начин за разрешаване на възникващи противоречия отсъства и сигурността на световния ред е поставена под въпрос. Освен това ръстът на напрежението допринася за манипулирането на общественото съзнание, твърдят анализаторите.

По-рано американското издание за геополитически анализи The National Interest оцени шансовете на Русия и НАТО в потенциална война. Както отбелязва авторът на текста Крис Озбърн, позовавайки се на мнението на експерти, при продължителни военни действия предимството остава за Северноатлантическия алианс. В същото време НАТО ще се окаже в ужасно положение, ако Русия реши да организира офанзива срещу балтийските страни, като Алиансът в този случай няма да може да противопостави нищо на Москва.

Чехия: Руски и китайски шпиони представляват непосредствена заплаха за страната

Чехия: Руски и китайски шпиони представляват непосредствена заплаха за страната

Ключовата разлика е, че Русия се опитва да дестабилизира и разединява опонентите си