Разузнаването на Чехия предупреди, че руски и китайски шпиони са представлявали непосредствена заплаха за безопасността на страната и други ключови интереси през миналата година, информира АФП.

В годишния си доклад Информационната служба за сигурност (BiS) подчертава, че разузнавателните служби на Русия и Китай са изиграли важна роля в прокарването на интересите си в чужбина.

"Ключовата разлика е, че Русия се опитва да дестабилизира и разединява опонентите си, докато Китай се опитва да изгради китайскоцентрична световна общност, в която другите държави признават легитимните интереси на Китай", посочват чешките служби.

Всички руски разузнавателни служби са действали активно на чешка територия през 2019 г. Шпиони с дипломатическо прикритие са действали за прокарване на руските интереси и вижданията на Кремъл, както и засилване на репутацията на Русия в Чехия.

Китайските шпиони са действали под прикритие като дипломати, журналисти и учени. Те са използвали откритостта на чешката среда за предлагане на китайски инвестиции, подчертават от BiS.

Насочили са внимание към технологичния сектор, армията, сигурността, инфраструктурата, здравеопазването, икономиката, екологичната защита и са търсили начини за представяне на Китай в благоприятна среда.

Агенцията допълва, че чужди шпиони също са атакували чешкото киберпространство, насочено към външното министерство и дипломатически мисии в чужбина, но също и чешката инфраструктура на софтуерната компания Avast. Зад тези действия стоят руските и китайските служби.