Процесът на създаване на приобщаващо правителство в Афганистан трябва да се ускори, предаде Москва съответните пожелания на Кабул. Това се казва в изявление, публикувано в петък от руския външен министър Сергей Лавров относно ситуацията с Афганистан, съобщава ТАСС.

"Необходимо е да се осигури изпълнението на още едно задължение, което талибаните публично поеха, когато дойдоха на власт, а именно създаването на приобщаващо етнополитическо правителство, в което са не само представители на различни етнически и конфесионални групи, но и представители на всички ключови политически движения в страната. Мисля, че този процес, който силно подкрепяме, трябва да се ускори. Нашите съответни желания и предложения бяха предадени на Кабул. Те бяха приети с разбиране."

"През октомври 2021 г. се проведе среща в московски формат, който е близък по състав до срещата, проведена в Китай. Ще продължим нашето взаимодействие", каза той.

Лавров коментира, че Москва е отворена за сътрудничество с Вашингтон по афганистанския проблем. "Отворени сме за сътрудничество със Съединените щати по този въпрос. Има тройка, която включва Съединените щати, Русия и Китай, и разширена тройка, Пакистан се присъединява към нея. Ние не затваряме тази възможност за по-нататъшна работа".

За Москва присъствието на войски на НАТО край Афганистан е "неприемливо"

За Москва присъствието на войски на НАТО край Афганистан е "неприемливо"

Лавров обвини Запада, че е отговорен за плачевното състояние на афганистанската икономика

Според него, САЩ трябва да осъзнаят своята финансова отговорност за решаването на проблемите на Афганистан, включително необходимостта от размразяване на активите на афганистанската централна банка. "Вярвам, че сега е фундаментално важно да се съсредоточим върху взаимодействието на онези, които на практика могат да допринесат за решаването на афганистанските проблеми. И Съединените щати и техните съюзници трябва да осъзнаят своята финансова отговорност". 

Лавров вижда "перспективни области за развитие на сътрудничеството и за преки контакти между бизнес кръговете, на първо място, това са селското стопанство, енергетиката и транспорта, предвид високия транзитен потенциал на Афганистан. Като цяло тези повече над 140 предприятия, построени от Съветския съюз в Афганистан, остават гръбнакът на афганистанската икономика".

По думите му се "създават се добри условия за по-нататъшното развитие на търговско-икономическите връзки между Русия и Афганистан, за възобновяването в онези области, прекъснати за известен период".

"Отбелязваме формирането на регионален консенсус относно Афганистан. На 31 март тази година Китай беше домакин на среща на външните министри на съседните на Афганистан страни (Русия, Китай, Пакистан, Иран, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан). Срещата бе полезна и затвърди разбирането, че в региона около Афганистан ние си сътрудничим тясно с партньори и съмишленици", каза Лавров в изявление.

Русия и партньорите й имат общи цели да осигурят "стабилен и проспериращ Афганистан", от чиято територия няма да излиза заплахата от тероризъм и наркотрафик. "Подкрепихме окончателните документи, срещата, която се проведе в Китай. Те подчертаха необходимостта от широка помощ от нашите страни за икономическото възстановяване на Афганистан".

Талибаните предупредиха Пакистан да не започва война с Афганистан

Талибаните предупредиха Пакистан да не започва война с Афганистан

Новият премиер на Пакистан Шехбаз Шариф каза, че Исламабад "ще продължи да се бори с тероризма"