САЩ обучават Европа да използва тактически оръжия срещу Русия, което е заплаха за неразпространението на оръжия за масово поразяване.

Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров по време на заседание на Конференцията на ООН по разоръжаване в Женева, съобщават руски медии.

Лавров повтори критичната позиция на Русия по отношение на САЩ и обучаването на страните членки на НАТО да използват ядрени оръжия.

Програмите на САЩ, с които се обучават неядрени държави как да използват американски тактически оръжия, нарушават Договора за неразпространение на ядрените оръжия, подчерта той.

"Всеки трябва да разбере, че американските военни подготвят въоръжените сили на европейски държави да използват тактически ядрени оръжия срещу Русия", поясни той.

Лавров също участва на 37-та сесия на Съвета на ООН по човешките права в Женева.

Неприемливо е терористите да бъдат разделяни на добри и лоши, съобщи той.

Борбата срещу тероризма трябва да бъде провеждана на базата на международното хуманитарно право и националното законодателство, продължи той и добави, че някои страни членки на съвета не са готови да осъдят международния тероризъм под претекст свобода на словото.