Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки ситуацията в Беларус, изрази увереност, че мъдрите беларуси сами ще могат да разберат какво се случва, съобщава РТ.

"Това, което се случва в Беларус, ни тревожи много, много, притеснени сме от опита да се използват вътрешните трудности, пред които са изправени Беларус, беларуският народ, беларуското ръководство, за външна намеса в тези събития, в тези процеси. И не само да се намесват, а да се намесват, за да наложат на беларусите модели, които външните играчи считат за полезни за себе си", коментира той.

Според него никой не крие, че "става въпрос за геополитика". "Говорим за борба за постсъветското пространство. Тази борба видяхме в предишните етапи от развитието на ситуацията, след като Съветският съюз престана да съществува. Последният пример, разбира се, е Украйна", добави Лавров.

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми
Обновена

Лукашенко: Западът финансира бунтове, ЕС да гледа собствените си проблеми

А властта в Беларус не са се разпаднала и има на кого да разчита

Той изрази увереност, че беларусите, като всички приятели на беларуси в чужбина, ще могат сами да си подредят нещата. "И те няма да следват ръководството на онези, които се нуждаят от Беларус единствено за да развият геополитическо пространство, за да пропагандират добре познатата разрушителна логика: или сте с Русия, или сте с Европа".

"Убеден съм, че беларуският народ със своята мъдрост сам може да разбере настоящата ситуация. Не виждам липса на готовност от страна на властите за диалог, наистина се надявам същата готовност да бъде показана и от страна на онези, които по една или друга причина не са доволни от изборните резултати", добави той.

По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че страната осъжда опитите на западните страни да оказват натиск върху Беларус.

Путин предупреди и Шарл Мишел да не оказват натиск върху Беларус

Путин предупреди и Шарл Мишел да не оказват натиск върху Беларус

Двамата проведоха телефонен разговор, за да обсъдят ситуацията в Беларус