Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви опозицията за "черната стотица" и заяви, че "създаването на алтернативни, паралелни и други органи" с цел изземване на властта е наказуемо по закон, съобщава ТАСС.

Според него властта в Беларус не се е разпаднала, има на кого да разчита. "Вече говорих за това: т. нар. черна стотица е създадена, за да получава и прехвърля властта. Така наречената опозиционна централа. Те вече са се подредили и са си разделили портфейли. Искам да кажа: мили ми черностотници, страната няма толкова много портфейли, колкото сте на опашката. Имаме метли и лопати. Ще ги осигурим".

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска призова евролидерите да не признават победата на Лукашенко

Тихановска отправи апела преди извънредна видеоконференция

"Искам отново да ви напомня: създаването на алтернативни, паралелни и други органи, същите "стотица" с цел изземване на властта е наказуемо по закон", обясни Лукашенко.

"Много добре знам тези действия. Хората са заявили позицията си. Искам да подчертая още веднъж: ако някой мисли, че властта тук са е разклатила или се разпада, грешите. И искам да кажа, че властите имат на кого да разчитат. Следователно няма да се колебаем. Ще вървим по нашия път и начин така, както трябва".

Лукашенко е убеден, че Западът продължава да финансира улични акции и безредици в страната.

"Западните държави вече директно, без да се крият, декларират открито за събирането на средства и ги изпращат в Беларус", коментира той на заседание на Съвета за сигурност в сряда. "Ние го виждаме."

"Разбира се, не можем да проследим всички средства, които идват тук. Тъй като много средства идват в брой. Но ние знаем това и ще се концентрираме върху този въпрос".

Лукашенко обяви пълна бойна готовност, пак говори с Путин

Лукашенко обяви пълна бойна готовност, пак говори с Путин

По думите му срещу Беларус се водят "координирани действия"

Той призова лидерите на ЕС да не обсъждат ситуацията в Беларус, а да обръщат внимание на проблемите в техните страни.

По-рано Съветът за сигурност на ООН обсъди ситуацията в Беларус. Естония и САЩ поискаха да се проведе диалог за положението в страната.

Лукашенко коментира и че всички промени трябва да се извършат в рамките на закона и обеща да се засили работата по новата конституция. "Повтарям още веднъж: ако някой мисли и иска промени, тогава те трябва да бъдат в рамките на закона. Всякакви промени трябва да бъдат посочени в конституцията. И тази работа продължава. Тя ще бъде засилена. И доколкото е възможно и доколкото ще бъде подкрепена от населението , от това зависи скоростта на приемане на конституцията. И според конституцията вече ще можем да водим дискусии относно преизбирането на властите".

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Беларусите днес просто искат справедливост и базови граждански свободи. Но изглежда, че е малко вероятно да ги получат. Което е жалко на фона на случващото се през последните дни