Съветът за сигурност на ООН обсъди ситуацията в Беларус. Страни членки призоваха да се направи всичко възможно за предотвратяване ескалация на кризата, информира АФП.

Лукашенко обяви пълна бойна готовност, пак говори с Путин

Лукашенко обяви пълна бойна готовност, пак говори с Путин

По думите му срещу Беларус се водят "координирани действия"

Естония и САЩ поискаха да се проведе диалог за положението в страната. Разговорите се състояха по време на среща при закрити врата за Йемен, като част от сесията, запазена за обсъждане на всякакви въпроси.

Министърът на външните работи на Естония Урмас Рейнсалу заяви пред 15-членния Съвет, че "има ключова отговорност за предотвратяване на конфликти и масови зверства".

"Използването на превантивна дипломация на всички нива е от най-голяма важност за предотвратяване прерастването на ескалацията в конфликт", подчерта той и добави, че днешната среща изпраща сигнал, че следят отблизо събитията в Беларус и за да е сигурно, че генералният секретар получава необходимата подкрепа за използване на инструментите си за превантивна дипломация, където е необходимо.

Обрат: Лукашенко обеща нови избори след приемане на конституция на референдум
Обновена

Обрат: Лукашенко обеща нови избори след приемане на конституция на референдум

Той обеща парламентарни, президентски и местни

Този Съвет трябва да остане ангажиран със ситуацията и да бъде осведомяван за събитията, ако развитието го изисква, изтъкна министърът.

Рейнсалу каза още, че резултатите от президентските избори в Беларус "са фалшиви" и описа ситуацията като "изключително уязвима".

Китай обаче подчерта, че ситуацията в Беларус не е въпрос за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Пекин в ООН акцентира, че това, което се случва в Беларус, са вътрешни работи и не представляват заплаха за регионалния или международния мир, както и за безопасността.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите по-рано този месец. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.