Президентът на Беларус Александър Лукашенко е привел въоръжените сили на западната граница на републиката в пълна бойна готовност, съобщава БелТА.

На 15 август Лукашенко предупреди, че на границата с Полша и прибалтийските държави НАТО трупа сили, което бе опровергано от Алианса.

Путин предупреди и Шарл Мишел да не оказват натиск върху Беларус

Путин предупреди и Шарл Мишел да не оказват натиск върху Беларус

Двамата проведоха телефонен разговор, за да обсъдят ситуацията в Беларус

Ние отреагирахме на това и развърнахме бойни подразделения на нашата армия на западния рубеж на нашата граница, приведохме ги в пълна бойна готовност, обяви Лукашенко.

По думите му срещу Беларус се водят "координирани действия" както във вътрешността на страната, така и в чужбина.

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Беларусите днес просто искат справедливост и базови граждански свободи. Но изглежда, че е малко вероятно да ги получат. Което е жалко на фона на случващото се през последните дни

По-рано Министерствата на външните работи на Полша и Литва опровергаха, че засилват военното си присъствие до границата с Беларус.

Преди няколко дни Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че беларуската армия ще проведе военни учения на западната граница от 17 до 20 август.

Междувременно БелТА съобщава, че Лукашенко отново е разговарял по телефона с руския лидер Владимир Путин.

По-рано днес Путин разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Еманюел Макрон и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Путин предупреди Макрон за Беларус

Путин предупреди Макрон за Беларус

Александър Лукашенко награди с медали "за безукорна служба" служители

В съобщението се казва, че руският лидер е информирал беларуския си колега за проведените преговори за Беларус.

Това е третият телефонен разговор между тях след президентските избори.

Путин потвърди пред Лукашенко готовността си да помогне в разрешаването на проблема на базата на договора за създаване на Съюзната държава, а също така и по линия на Организацията на Договора за колективна безопасност.

В същото време Александър Лукашенко заяви, че създаването на Координационен съвет от опозицията е опит за завземане на властта. Той също предупреди, че опозицията ще се опита да забрани руския език.

Протест пред затвор в Минск в подкрепа на съпруга на Тихановска

Протест пред затвор в Минск в подкрепа на съпруга на Тихановска

Няколкостотин души се събраха пред стените на затвора

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите по-рано този месец. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.