Протестиращи участваха в демонстрация край затвор в Минск, където е затворен съпругът на основен опозиционен политик в Беларус, информира АФП.

Няколкостотин души се събраха пред стените на затвора, за да отбележат 42-годишния рожден ден на Сергей Тихановски, популярен блогър, който бе затворен с други опоненти на президента Александър Лукашенко преди президентските избори на 9 август.

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Възможна ли е демократизация в Беларус?

Беларусите днес просто искат справедливост и базови граждански свободи. Но изглежда, че е малко вероятно да ги получат. Което е жалко на фона на случващото се през последните дни

65-годишният лидер е под натиск да се оттегли след дни на протести и стачки. Масовите демонстрации в страната започнаха след победата на Лукашенко на вота в началото на месеца. Вчера той обяви, че ще се проведат нови избори, ако се приеме нова конституция на референдум.

Пред затвора, където Тихановски е затворен, протестиращите носиха червени и бели балони. Те скандираха "Честит рожден ден".

На съпругата на Тихановски, Светлана Тихановска, й бе позволено да участва на изборите на неговото място, но избяга в Литва, след като обяви, че Лукашенко е измамил на гласуването, при което получи 80% подкрепа. Беларуските разследващи обвиниха Тихановски в подбуждане на "социална враждебност" и призиви за прибягване към насилие срещу полицията.

Путин предупреди Макрон за Беларус

Путин предупреди Макрон за Беларус

Александър Лукашенко награди с медали "за безукорна служба" служители

Във видеопослание Тихановска заяви, че съпругът й празнува рождения си ден в затвора по обвинения в "престъпление, което не е извършил".

По думите й това беззаконие и несправедливост показват колко прогнила е системата, в която един човек контролира всичко, един човек държи страната в страх 26 г., един човек, който ограби избора на гражданите на Беларус.

През уикенда в страната се проведоха най-големите демонстрации от обявяването на независимост от Съветския съюз. Повече от 100 000 души излязоха по улиците на Минск, за да поискат оставката на Лукашенко след 26 г. на власт.

Меркел се обади на Путин, в Беларус да започне диалог с опозицията

Меркел се обади на Путин, в Беларус да започне диалог с опозицията

Путин подчертава, че всякакви опити за външна намеса са неприемливи

Полицията арестува повече от 6700 души, стотици пострадаха и най-малко двама души загинаха от началото на протестите.

В петък правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

37-годишната Тихановска призова властите да освободят всички задържани, да изтеглят полицията от улиците и да повдигнат обвинения срещу тези, които предприеха действия срещу протестиращите. Тя каза, че ще организира нови избори, ако Лукашенко се оттегли и опозицията ще сформира Координационен съвет за гарантиране плавен преход на властта. Съветът ще се събере днес.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите по-рано този месец. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.

По-рано днес руският лидер Владимир Путин предупреди Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Шарл Мишел да не се намесват във вътрешните работи на Беларус.