Правителството на Беларус започна да освобождава хилядите задържани протестиращи и предприе рядък ход - публично се извини за действията на полицията в опит да потуши националните протести, които представляват най-голямата заплаха за 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко, информира "Ройтерс".

САЩ зове за избори в Беларус и общи действия с ЕС
Обновена

САЩ зове за избори в Беларус и общи действия с ЕС

ЕС съветва Беларус да спре насилието и да смени режима, хората "копнеят за демокрация"

Стотици приятели и роднини се събраха пред център за задържане в Минск. Те чакаха в ранните часове на днешния ден да предоставят храна, вода и одеяла на освобождаваните.

Някои от протестиращите показваха натъртвания и описваха как са били натъпкани в препълнени килии. Също така се оплакваха от оказвания над тях тормоз. Заместник-министърът на вътрешните работи Александър Барсуков отрече, че е оказван тормоз над задържаните и увери, че всички арестувани ще бъдат освободени до сутринта.

Полски евродепутат: ЕС да наложи санкции на Русия и Беларус да изгради демокрация
Обновена

Полски евродепутат: ЕС да наложи санкции на Русия и Беларус да изгради демокрация

В Русия го определят за поразителна наглост и цинизъм, разкрива истинските цели на Запада

Най-малко двама души загинаха и около 6700 души са задържани тази седмица по време на масовите протести в страната след спорните президентски избори, спечелени от Лукашенко. В същото време Западът заплаши да наложи нови санкции на Минск.

Поемам отговорност и се извинявам за нанесените травми на протестиращите, обяви вътрешният министър Юрий Караев.

6700 задържани и един загинал на протестите в Беларус

6700 задържани и един загинал на протестите в Беларус

Беларус обяви, че млад мъж, задържан на уличните протести, е починал

Към десетки хиляди протестиращи в четвъртък се присъединиха работници от държавни предприятия, които са гордостта на икономическия модел от съветски тип на Лукашенко, включително и Мински автомобилен завод (MAZ), който произвежда камиони и автобуси.

Ръководителят на Съвета на републиката към Националното събрание Наталия Кочанова, съюзник на Лукашенко, съобщи, че президентът е наредил проверка на извършените арести.

Беларуски нобелов лауреат към Лукашенко: Оттегли се преди да е станало късно

Беларуски нобелов лауреат към Лукашенко: Оттегли се преди да е станало късно

Оттегли се преди да е станало късно, преди да хвърлиш хората в ужасна бездна

"Ние не искаме борба, не искаме война", увери тя.

В Минск посланици на страни членки на ЕС положиха цветя на мястото, където загина протестиращ, докато тълпа от хора скандираше.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.