Беларуският нобелов лауреат Светлана Алексиевич осъди полицейското насилие срещу протестиращите в нейната страна и призова президента Александър Лукашенко да се оттегли мирно, информира АФП.

Литва, Латвия и Полша подготвят план за разрешаване на кризата в Беларус

Литва, Латвия и Полша подготвят план за разрешаване на кризата в Беларус

Според литовския президент Гитанас Науседа, ако планът им не сработи, на Беларус могат да бъдат наложени санкции.

72-годишната спечели Нобеловата награда за литература през 2015 г. за нейните творби за ужасите на войната и живота по време на репресивния съветски режим, включително и за ядрената катастрофа "Чернобил" през 1986 г.

В първата си публична реакция във връзка с протестите в Беларус писателят коментира пред радио Свободна Европа, че Лукашенко трябва да се оттегли от властта, за да се предотврати кръвопролитна гражданска война.

"Оттегли се преди да е станало късно, преди да хвърлиш хората в ужасна бездна, бездната на гражданската война", призова тя Лукашенко.

Франция е много притеснена от насилието в Беларус, обяви Макрон пред Путин

Франция е много притеснена от насилието в Беларус, обяви Макрон пред Путин

Двамата лидери също така са обсъдили ситуацията в Ливан

"Ти само искаш власт и твоето желание ще приключи с кръв", предупреди писателят и обвини беларуските власти в "обявяване на война на собствения си народ".

Тя е шокирана от "нечовешките, сатанински" действия на силите за борба с безредиците, като подчерта, че това преди е било немислимо и намекна, че Минск може да е получил подкрепление от Русия.

Полицията в Беларус стреля по протестиращи

Полицията в Беларус стреля по протестиращи

Един човек е ранен

Преди президентските избори в неделя Светлана Алексиевич каза, че ще гласува за основния опонент на Лукашенко, Светлана Тихановска.

Писателят отбеляза, че разбира защо Тихановска е избягала в Литва.

"Тя беше и остава символ на промяна, борба за нов живот. Тя направи каквото можеше. Нищо лошо не мога да кажа за нея", коментира Алексиевич.

Тя похвали беларуските протестиращи: "Просто се влюбих в моя народ през последните седмици. Това са напълно различни хора, тяхната сила е напълно различна. Преди бях малко разочарована, но не и сега".

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.