Литва, Латвия и Полша са подготвили план за разрешаване на кризата в Беларус. Това обяви в сряда на пресконференция литовският президент Гитанас Науседа, съобщава агенция ТАСС.

"Президентите на нашите три страни разработиха план за разрешаване на ситуацията в Беларус. Той съдържа три точки", обясни Науседа. Според литовския президент беларуските власти трябва да спрат да използват сила срещу протестиращите, които са недоволни от резултатите на президентските избори. "Освен че не трябва да се използва сила, е необходимо и всички арестувани да бъдат пуснати на свобода“, разясни две от точките Науседа. Третата точка от плана е започване на диалог с представителите на гражданското общество.

Франция е много притеснена от насилието в Беларус, обяви Макрон пред Путин

Франция е много притеснена от насилието в Беларус, обяви Макрон пред Путин

Двамата лидери също така са обсъдили ситуацията в Ливан

„Когато приемем този план, нашите държави ще бъдат посредници при организирането на процеса на преодоляване на кризата“, каза още литовският лидер. Той коментира, че колегите му от Латвия и Полша са предложили в рамките на плана за разрешаване на кризата в Беларус в страната да се създаде така нареченият Национален съвет за диалог между властта и опозицията. „В него трябва да членуват както представители на властта, така и излъчени говорители на гражданското общество.

Беларус: Тихановская готви действия, Литва иска санкции за лица в Беларус

Беларус: Тихановская готви действия, Литва иска санкции за лица в Беларус

По искане на Полша, министрите на външните работи на ЕС обсъждат Беларус

Целта на този Национален съвет трябва да е да намери начин за излизане от кризата“, разясни президентът на Литва. Той предупреди, че в случай на неуспех на плана на трите държави има реална опасност спрямо Минск да бъдат наложени санкции от страна на Европа.

Междувременно Sputnik Belarus предаде информация, че в Минск специалните части са открили огън по хора, които от прозорците си изразяват своята подкрепа за протестиращите. Припомняме, че масовите протести в Беларус започнаха на 9 август, след президентските избори, спечелени от сега действащия беларуски лидер Александър Лукашенко.

Полицията в Беларус стреля по протестиращи

Полицията в Беларус стреля по протестиращи

Един човек е ранен

Според информация на Вътрешното министерство от началото на безредиците в Минск е загинал един човек. Междувременно американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на посещение в Прага, изрази подкрепа за протестите в Беларус, като подчерта, че беларуският народ има право на "свободите, за които настоява". Същевременно стана ясно, че пред посолството на Беларус в Москва също има протести, като са задържани най-малко петима души.