Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова младите демокрации в Централна и Източна Европа да бранят трудно извоюваните от тях свободи на фона на заплахите от Русия, Китай и други, информира АП.

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа срещу общи заплахи

Американският топ дипломат заяви, че възходът на авторитаризма не е само тенденция в столици като Москва и Пекин, но е налице и в Европа и нейния заден двор, предимно Беларус, където вече няколко дни се организират антиправителствени протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя.

"Виждаме, че авторитаризмът не спря да съществува през 1989 г. или през 1991 г. Бурята все още е тук. Просто е отвъд хоризонта. Докато ние пишехме епитафия за тези режими, ние сега разбираме, че е било преждевременно", каза Помпео в реч пред чешките депутати.

На отделно събитие по-рано Помпео и премиерът на Чехия Андрей Бабиш осъдиха насилието и репресиите в Беларус.

Помпео: Изборите в Беларус не бяха свободни и честни

Помпео: Изборите в Беларус не бяха свободни и честни

Позиция на Белия дом

"Ще продължим да говорим за рисковете пред беларуския народ. Искаме за него същата свобода, която имат народите по света", подчерта той.

От своя страна Бабиш отбеляза, че последните събития в Беларус са "недопустими".

"Шокиращо е това, което се случва. Да гледаме как нещо подобно се случва толкова близо до нас в Европа е шокиращо. Скандално е", обяви той.

Речта на Помпео пред чешкия Сенат е на втория ден от европейски тур в региона. Помпео ще посети четири държави. Основни теми на разговори са европейската зависимост от руска енергия и сигурността във връзка с китайските телекомуникационни мрежи.

В изказването си Помпео беше особено остър по отношение на Китай. Според него Пекин е по-голяма заплаха за демокрацията от Русия.

"Русия продължвава да се опитва да подкопае вашата демокрация, вашата сигурност с дезинформационни кампании и кибератаки. Дори се опитва да пренапише историята ви", предупреди държавният секретар.

Но според него Китайската комунистическа партия и нейните кампании за оказване на натиск и контрол са още по-голяма заплаха.

Той смята, че Чехия има право да се противопоставя на китайските опити за оказване на икономически и политически натиск. Той подчерта, че наскоро Китай е заплашил чешки представители с ответни мерки, ако Прага подкрепи Тайван, Тибет и Хонконг.

Топ дипломатът на САЩ каза още, цитиран от ДПА, че партньорството с руски и китайски ядрени компании подкопава националния суверенитет на Чехия.

Следващите спирки на Помпео са Словения, Австрия и Полша.