Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Чехия за началото на четиристранна обиколка на централна и източна Европа, която се очаква да се съсредоточи върху заплахите за региона от Русия и Китай, съобщава АП.

Вече притеснен за значителното демократично отстъпление в Беларус, Помпео планира да използва посещението си, за да подтикне домакините си да противодействат на руското и китайското влияние. Русия и Китай са активни и търсят по-голяма роля на целия континент в енергийния, инфраструктурния и телекомуникационния сектор, тенденция, която САЩ искат да променят.

Помпео ще подпише договор с Полша за разполагане на поне 1000 военни

Помпео ще подпише договор с Полша за разполагане на поне 1000 военни

Около 5600 от изтеглените войници ще бъдат разположени в Европа

Помпео открива турнето си в чешкия град Пилзен, където трябва да посети музея на Патън и паметника на Освобождението на Западна Чехословакия от американските войски през ВСВ.

В своите разговори Помпео го очакват въпроси относно решението на администрацията на Тръмп да намали военното присъствие на САЩ в Германия. Президентът Доналд Тръмп иска да изтегли хиляди американски войски от бази в Германия и да пренасочи част от тях на изток, включително към съседна Полша, последната спирка в седмичното пътуване на Помпео.

Две от другите три дестинации на Помпео - Чехия и Австрия - също споделят граница с Германия, докато Словакия граничи с Австрия, Чехия и Полша. Германия очевидно не е в маршрута на Помпео.

В сряда в Прага, Помпео ще се срещне с чешкия президент Милош Земан и министър-председателя Андрей Баби[, за да обсъдят сътрудничеството в областта на ядрената енергетика и "усилията за противодействие на злонамерените действия на Русия и комунистически Китай", заяви Държавният департамент.

Еспър: САЩ ще трупа сили към новите членове на НАТО и увеличава бойната способност

Еспър: САЩ ще трупа сили към новите членове на НАТО и увеличава бойната способност

Новите членове са до Русия, а "Китай стана по-агресиве и надцени възможностите си"

Енергетиката и напрегнатата политическа ситуация на Балканите ще бъдат в основата на програмата на Помпео със словенски представители в Любляна, където се очаква той да представи изявление с външния министър за сигурността на 5G мрежите, посочва ведомството.

Във Виена Помпео ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц, за да направи преглед на търговските отношения и регионалната сигурност. Помпео също ще проведе разговори с ръководителя на базираната във Виена Международната агенция за атомна енергия - МААЕ към ООН, на която е възложено да наблюдава спазването на ядрената сделка от Иран, от която САЩ се оттеглиха.

Администрацията на Тръмп се опитва да убеди другите членове на Съвета за сигурност на ООН да удължат за неограничено време оръжейното ембаргото срещу Иран, което трябва да изтече през октомври, при условията на ядрената сделка.

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

САЩ ще си плати, че отвръща поглед от света

В някакъв момент ще трябва да се приспособи към много различна глобална динамика