Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова за нови президентски избори в Беларус в присъствието на международни наблюдатели, по време на пресконференция след разговори със словенския премиер Янез Янша, съобщава ТАСС.

"Считам, че е възможно само мирно решение на настоящата криза в Беларус, необходимо е да се проведат нови избори със сериозно присъствие на международни наблюдатели", каза Помпео.

Според Помпео, САЩ и Европейския съюз имат подобни опасения по отношение на ситуацията в Беларус и се надяват да развият общ подход към ситуацията в републиката.

"Сигурен съм, че ЕС и САЩ имат еднакви страхове относно случилото се и се случващото се в Беларус и се надявам, че заедно ще изработим подход към най-добрия резултат за беларуския народ", допълва той.

Беларус: Тихановская готви действия, Литва иска санкции за лица в Беларус

Беларус: Тихановская готви действия, Литва иска санкции за лица в Беларус

По искане на Полша, министрите на външните работи на ЕС обсъждат Беларус

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел счита промяната на политиката и прекратяването на насилието като условие за развитието на отношенията между Беларус и ЕС.

"Беларус: Насилието трябва да спре и политическият режим трябва да се промени. Основните политически промени са предпоставка за по-нататъшното развитие на отношенията между ЕС и Беларус ", пише той в официалния си блог, който е публикуван на външнополитическия уебсайт на ЕС.

"Ситуацията в Беларус се превърна в сериозно притеснение. Александър Лукашенко и беларуските власти трябва да спрат репресиите срещу беларуския народ и да започнат преговори с по-широкото общество. През последните месеци белорусите ясно демонстрираха, че копнеят за демокрация и права на човека", пише Борел.

6700 задържани и един загинал на протестите в Беларус

6700 задържани и един загинал на протестите в Беларус

Беларус обяви, че млад мъж, задържан на уличните протести, е починал

Смъртта на демонстранти в Беларус трябва да бъде разследвана независимо, обяви в четвъртък австрийският канцлер Себастиан Курц.

"Ние осъждаме събитията в Беларус и насилствените действия срещу демонстрантите в наши дни. Арестуваните трябва да бъдат незабавно освободени, смъртта на демонстрантите трябва да бъде незабавно и напълно независимо разследвана. Нужен е ясен отговор на ЕС", пише Курц в Twitter.

Словенският премиер Янез Янша призова за нови президентски избори в Беларус в присъствието на международни наблюдатели след разговори с Помпео. "Мисля, че е възможно само мирно решение на настоящата криза в Беларус, необходимо е да се проведат нови избори със сериозно присъствие на международни наблюдатели ", каза Янша.

Полски евродепутат: ЕС да наложи санкции на Русия и Беларус да изгради демокрация
Обновена

Полски евродепутат: ЕС да наложи санкции на Русия и Беларус да изгради демокрация

В Русия го определят за поразителна наглост и цинизъм, разкрива истинските цели на Запада