Десетки хиляди граждани на Беларус се събраха в Минск за участие в "Марш за свобода" след спорните президентски избори, спечелени от Александър Лукашенко, информира АФП.

Лукашенко на колене - зове да защитят Беларус от смърт
Обновена

Лукашенко на колене - зове да защитят Беларус от смърт

Лукашенко каза, че НАТО трупа сили

Участниците в антиправителствената демонстрация скандираха "Напусни" и "Да живее Беларус". Те се придвижваха по булевард "Независимост", след като опозицията призова за организиране на най-голямата демонстрация след вота преди седмица.

Колоните от демонстранти носеха лозунги, цветя и балони. Много бяха облечени в бяло, цветът, който символизира опозиционното движение в страната. В марша участва и група ветерани с военни униформи.

"Ние сме срещу насилието" и "Лукашенко трябва да отговаря за мъченията и загиналите" са само част от транспарантите на демонстрацията.

Путин и Лукашенко с втори телефонен разговор за 24 часа

Путин и Лукашенко с втори телефонен разговор за 24 часа

Двамата лидери са продължили да обсъждат обстановката в Беларус

Протестиращите носеха и 100-метров червено-бял флаг. В миналото беше държавният флаг, а сега представлява опозиция на настоящия режим.

По-рано се проведе и проправителствена демонстрация. Президентът Лукашенко се появи и изнесе реч. Той призова да спасят страната от унищожение. 

Стана ясно, че Лукашенко е провел втори телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Те са обсъдили ситуацията в Беларус.

В Беларус организират най-големия протест след седмица на гняв
Обновена

В Беларус организират най-големия протест след седмица на гняв

Гражданите на Беларус се подготвят за най-големия протест в историята

Вчера Лукашенко звънна на Путин, за да обсъдят обстановката в Беларус. Той предупредил руския лидер, че ако режимът му падне, това ще заплаши и Русия.

За днес е организирана най-голямата демонстрация срещу управлението на Лукашенко в страната.

В петък правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.