Гражданите на Беларус се подготвят за най-големия протест в историята на страната, който ще се проведе днес следобед. Демонстрацията е организирана след седмица на антиправителствени протести във връзка със спорната президентска победа на дългогодишния лидер на страната Александър Лукашенко, пише "Гардиън".

Лукашенко прехвърля въздушно-десантна бригада по-близо до Полша и Литва

Лукашенко прехвърля въздушно-десантна бригада по-близо до Полша и Литва

Журналисти от държавната телевизия обявяват стачка

Точно седем дни след победата на Лукашенко с 80% на президентския вот, неговата легитимност и режим са изправени пред най-голямата криза, откакто пое властта преди 26 г. Протестното настроение бе подсилено и от полицейското насилие срещу хиляди протестиращи по-рано тази седмица.

Протестът, планиран за 14,00 часа местно време на булевард "Независимост" в Минск, е организиран след коментара на Лукашенко в събота, че руският лидер Владимир Путин е предложил помощ за "гарантиране сигурността на Беларус". Вчера Лукашенко предупреди Путин, че ако режимът му падне, руският президент също е в опасност.

Лукашенко притеснен от агресията, звънна на Путин
Обновена

Лукашенко притеснен от агресията, звънна на Путин

Агресията срещу Беларус се разгръща

Русия и Беларус технически са част от "съюзна държава", но Лукашенко е против по-тясна интеграция и се доказа като непредсказуем партньор на Кремъл през последните години. Но Путин все още разглежда Беларус като стратегически съюзник и не иска да вижда улични протести в още една съседна страна.

Основният опонент на Лукашенко, Светлана Тихановска, която бе принудена да избяга в съседна Литва в понеделник, призова беларусците да протестират този уикенд.

Лукашенко предаде на Русия заловените наемници от „Вагнер”

Лукашенко предаде на Русия заловените наемници от „Вагнер”

Не изпълни обещанието си към Киев...

След упражненото насилие в началото на седмицата, полицията остави протестиращите сами от четвъртък. Въпреки шока и гнева, настроението в страната е по-скоро празнично, отколкото тъжно, колони от усмихнати протестиращи носят цветя и ликуват сякаш революцията е победила.

Планът е всички, които се противопоставят на управлението на Лукашенко да се съберат в центъра на Минск. Има информация и за организиране на контрапротест в подкрепа на президента.

Държавният глава губи подкрепа бързо, след като десетки хиляди работници от държавни предприятия стачкуват.

През нощта беларуският посланик в Словакия пусна видео с подкрепа за протестиращите. Той сравни действията на полицията с тези на НКВД по време на диктатурата на Йосиф Сталин.

Полицията и армията като цяло остават на страната на Лукашенко, но в някои малки градове се разпространиха видеоклипове с полицаи, които изразяват солидарност с протестиращите.

Междувременно стана ясно, че Лукашенко е провел втори телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Те са обсъдили ситуацията в Беларус. 

Вчера Лукашенко звънна на Путин, за да обсъдят обстановката в Беларус. Той предупредил руския лидер, че ако режимът му падне, това ще заплаши и Русия.

В петък правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.