Президентът на Беларус Александър Лукашенко се е разпоредил да се премести въздушно-десантна бригада от североизточния град Витебск в град Гродно, който се намира на 15 км от Полша и на 30 км от Литва, съобщи РИА новости.

САЩ трупат войници в Полша с нова сделка

САЩ трупат войници в Полша с нова сделка

За поддържането на 5500 войници Полша плаща по 134,79 милиона долара на година

Това се налага във връзка с напрегнатата ситуация по границите на страната, обясни Лукашенко по време на съвещание на Центъра за стратегическо управление към Министерството на отбраната.

Лукашенко по-конкретно сподели, че го безпокоят военните учения на силите на НАТО в Полша и Литва.

Лукашенко посочи, че в момента има една единствена цел и тя е да запази държавата стабилна и силна.

По-рано след телефонен разговор с Владимир Путин Лукашенко съобщи, че е получил гаранции от Русия, че тя ще защитава Беларус. От своя страна президентът на Беларус е обявил, че няма да допусне създаване на "кордон от страни", който да отделя Русия от Запада. В резултат на разговора с Путин Лукашенко е получил уверение, че веднъж да поиска помощ, в случай че страната му е заплашена от военна сила отвън, и Русия веднага ще се отзове.

Полски евродепутат: ЕС да наложи санкции на Русия и Беларус да изгради демокрация
Обновена

Полски евродепутат: ЕС да наложи санкции на Русия и Беларус да изгради демокрация

В Русия го определят за поразителна наглост и цинизъм, разкрива истинските цели на Запада

Междувременно тази вечер около 3000 демонстранти, негодуващи срещу резултатите от президентските избори, се събраха пред сградата на беларуската държавна телевизия в Минск. Те призоваха протестите срещу Лукашенко да бъдат отразявани възможно най-обективно. Според демонстрантите той е спечелил нечестно изборите, а телевизията изопачава случващото се в страната с тенденциозни репортажи. От телевизията излязоха стотина журналисти, които обявиха, че от утре започват стачни действия.

В същото време Лукашенко се закани, че хилядите държавни служители, участващи в протестите срещу него, ще бъдат уволнени.