Беларуският президент Александър Лукашенко говори пред поддръжници на проправителствена демонстрация в централната част на Минск. Той ги призова да подкрепят страната и независимостта й, информира АФП.

Снимка 492481

Източник: ЕПА

Докато масовите протести срещу управлението му продължават, Лукашенко говори на площад "Независимост". Държавният глава се обърна към участниците на митинга: "Призовавам тук не да ме защитавате, но за първи път от четвърт век да защитите вашата страна и независимостта й".

Путин и Лукашенко с втори телефонен разговор за 24 часа

Путин и Лукашенко с втори телефонен разговор за 24 часа

Двамата лидери са продължили да обсъждат обстановката в Беларус

Президентът обяви, че пада на колене пред събралите се на площада и благодари на хората, информират руски медии. Той отбеляза, че за първи път коленича пред тях в живота си.

Литва, Латвия, Полша, и за съжаление нашата братска Украйна и нейното ръководство, ни нареждат да проведем нови избори. Ако се съгласим да го направим, Беларус ще загине като държава, като народ, като нация, предупреди той.

Лукашенко прехвърля въздушно-десантна бригада по-близо до Полша и Литва

Лукашенко прехвърля въздушно-десантна бригада по-близо до Полша и Литва

Журналисти от държавната телевизия обявяват стачка

Александър Лукашенко смята, че е невъзможно да се фалшифицира 80% от резултата на вота.

Снимка 492478

Източник: ЕПА

Това не може да се случи...Кой ще проведе тези нови избори? Кой ще вземе участие на тези избори? Бандити и крадци, смята той.

Лукашенко каза, че НАТО трупа сили, включително танкове и самолети, до западната граница на страната. Той се закани, че няма да позволи чужди сили да се намесват във вътрешните дела на страната.

Лукашенко притеснен от агресията, звънна на Путин
Обновена

Лукашенко притеснен от агресията, звънна на Путин

Агресията срещу Беларус се разгръща

Вижте: има танкове, има самолети на 15 минути от нашите граници. Трупа се военна сила в близост до западната граница, обяви президентът.

НАТО отхвърли предупреждението на беларуския президент Александър Лукашенко, че трупа въоръжени сили до западната граница на страната, но подчерта, че следи отблизо ситуацията след спорните президентски избори.

Според него опозицията трябва да зачита и мнението на мнозинството. По думите му, ако гражданите на Беларус искат реформи, властите ще ги започнат още утре.

Снимка 492479

Източник: ЕПА

Митингът в подкрепа на Лукашенко продължи около час и половина. Президентът говори около 30 минути.

В Беларус организират най-големия протест след седмица на гняв
Обновена

В Беларус организират най-големия протест след седмица на гняв

Гражданите на Беларус се подготвят за най-големия протест в историята

Десетки хиляди граждани на Беларус се събраха в Минск за участие в "Марш за свобода" срещу управлението на дългогодишния президент.

По-рано стана ясно, че Лукашенко е провел втори телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Те са обсъдили ситуацията в Беларус.

Вчера Лукашенко звънна на Путин, за да обсъдят обстановката в Беларус. Той предупредил руския лидер, че ако режимът му падне, това ще заплаши и Русия.

За днес е организирана най-голямата демонстрация срещу управлението на Лукашенко в страната. 

В петък правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.