Опозицията в Беларус сформира съвет, който да координира продължаващите вече десети ден протести срещу президента Александър Лукашенко. Участниците в съвета изразиха готовност за диалог с външни посредници, включително с Европейския съюз и с Русия, съобщи ТАСС.

В същото време в телефонни разговори с лидерите на Германия и Франция руският президент Владимир Путин предупреди да не се намесват в беларуската криза.

Лукашенко обяви пълна бойна готовност, пак говори с Путин

Лукашенко обяви пълна бойна готовност, пак говори с Путин

По думите му срещу Беларус се водят "координирани действия"

По време на вчерашните протести срещу Александър Лукашенко, който на 9 август спечели президентските избори с 80.10% срещу 10.12% подадени гласове за Светлана Тихановская, стана ясно, че се разраства стачката на работниците от тежката индустрия. Но същевременно държавната агенция БелТа съобщи за многохилядни митинги в подкрепа на Лукашенко.

Той, от своя страна, определи създаването на Координационния съвет на опозицията като опит за завземане на властта в Беларус и се закани, че ще бъдат взети адекватни мерки срещу инициаторите на тази идея в съответствие със законите в страната.

Лукашенко хвърли спецчасти срещу протеста

Лукашенко хвърли спецчасти срещу протеста

Шумови и сълзотворни гранати, гумени патрони и водни оръдия в центъра на Минск

"Разполагаме с достатъчно мерки, с които да охладим някои горещи глави", подчерта беларуският президент. Според него в опозиционния съвет влизат "бивши" управляващи и всякакви мошеници. "Бившите" са обидени, защото вече не са на власт, а някога са били, подчерта Лукашенко.

Той също така обърна внимание, че плановете на беларуската опозиция по отношение на религията могат да доведат до междурелигиозна и междуетническа война.

Евролидерите с извънредни разговори за Беларус, Германия подкрепя санкции

Евролидерите с извънредни разговори за Беларус, Германия подкрепя санкции

Разговорите са свиквани от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

"Ние винаги сме се гордели, че имаме междурелигиозни отношения, при които никой не се чувства притеснен - нито православните, нито католиците. Мюсюлманите живеят щастливо и с християните, и с евреите", каза Лукашенко и добави: "Сега обаче имам опасения, че това, с което сме се гордели, ще бъде отхвърлено и опозорено", каза Лукашенко. И за по- голяма конкретика даде пример с едно от първите предложения, заложени в програмата на белоруската опозиция, а именно да се възстанови Белоруската автокефална православна църква.

Президентът на Беларус също така посочи, че се предлага "пълзяща забрана на руския език". "Те не говорят открито за това, но предлагат да се носи наказателна отговорност за обида на беларуския език.