Ние медиците и тези 10%, които ще се разболеят тежко, имаме огромна нужда от вашата съпричастност - така се обръща към обществото българският лекар Борис Таблов, анестезиолог в интензивното отделение на клиниката "Рупинер" в Нойрупин, Германия. Той е лекар от първата линия, трето поколение медик. Посланието му трогна социалните мрежи и беше споделено хиляди пъти. Написано е след първия му интубиран пациент в битката с COVID-19:

Чакането свърши. Днес се наложи да извърша първата си интубация в COVID интензивното отделение, в което работя. Битката започна.

Когато не съм на работа тези дни основното, което правя е да чета всичко свързано с вируса докарал ни криза във всички аспекти на ежедневието ни. Между специализираната литература чета и много от мненията на различни мои приятели и непознати. Прави впечатление, че все още много хора гледат на цялата ситуация с усещането, че всичко е една голяма измама. И донякъде ги разбирам. Разбира се, че имате право когато казвате, че това е грип. Или че всекидневно в света умират много повече хора от различни други заболявания, без никой да изпада в истерия. Прави сте и когато твърдите, че броят на оздравелите е в пъти по-голям от този на тежките случаи. Разбирам че е трудно да се разбере цялата лудница в момента заради нещо което не гърми, не изгаря, не дави, не премахва цели градове от лицето на земята...

В същото време здравните системи в цял свят се подготвят буквално за война. Биологична война. Такава в природата се води ежедневно. Защото оцеляването на видовете понякога минава през унищожаването на други такива. Такава ние медиците водим с различни други организми всеки ден. Повярвайте по един или друг начин медицината е част от живота ми откакто се помня. Като трето поколение медик, обаче не си спомням някога да е имало дори и някакво малко подобие на ситуацията в момента. Мислите ли, че в съвременния комерсиален свят, в който медицината също следва своята икономическа логика, здравните заведения доброволно ще се лишат от приходите си, ако няма причина? Особеното на този грип, ако още не сте разбрали се крие в три важни неща. Дългия период в който заразен човек може да предаде болестта на околните, големият брой заразени, които дори и не предполагат, че са носители и най-важното големият брой тежко засегнати в рамките на къс времеви интервал. 10% от развилите болестта се нуждаят от интензивно лечение. Помислете какво означава това при 1000 болни в един регион. А при 10 000? А при 100 000...

Единственото което очакваме от вас, дори и да смятате, че участвате в някакъв цирк е съпричасност. Ние медиците и тези 10%, които ще се разболеят тежко имаме огромна нужда от нея в момента. Защото и ние като вас най-много искаме е да си върнем ежедневието, такова каквото беше преди 2-3 месеца. Помогнете ни да спечелим тази битка. Когато друг път ще ни се отвори шанс да победим във война със седене вкъщи, миене на ръце и носене на маска и ръкавици..."

В края на своето послание д-р Таблов напомня мисълта на Виктър Франкъл: "Смисълът на живота винаги се променя, но никога не престава да съществува".