Прибягването до цезарово сечение (секцио) в света почти се е удвоило за последните две десетилетия и е достигнало "епидемични" размери в някои държави, предупреждават лекари и подчертават за огромна пропаст в родилната грижа между богатите и бедните майки, информира АФП.

Лекарите подчертават, че милиони жени всяка година вероятно са поставяни, както и техните бебета, пред ненужен риск, подлагайки се на цезарово сечение.

Данни от 2015 г. показват, че лекарите са извършили секцио 29,7 милиона пъти по света - 21% от всички раждания. За сравнение през 2000 г. са регистрирани 16 милиона пъти или 12% от всички раждания, разкрива научно изследване, публикувано в журнала The Lancet.

Установено е, че операцията - жизненоважна хирургическа процедура, когато настъпят усложнения по време на раждане - е била необходима само при 10-15% от случаите.

Но учените са открили, че има сериозни разлики в различните държави, което често е свързано с икономическия статут: в най-малко 15 държави повече от 40% от ражданията са извършени с прибягване до секцио.

В Бразилия, Египет и Турция повече от половината от всички раждания са станали чрез секцио.

Авторите подчертават, че докато процедурата се използва прекомерно при родилки със среден и висок доход, жените в долните прослойки нямат необходимия достъп до животоспасяващата процедура.

В изследването се предупреждава, че много млади лекари се превръщат в "експерти" по секцио, а в същото време губят увереност във възможностите си да асистират при естествено раждане.

В САЩ повече от ¼ от всички раждания са извършени чрез секцио.