Френският изобретател и звезда на ховърборда (летящ скейтборд) Франки Запата ще се опита да прекоси Ламанша в четвъртък с използване на изобретението, което беше показано пред световни лидери и на присъстващите на "Шанз Елизе" на Деня на Бастилията в Париж, пише "Гардиън".

Бившият шампион в състезания с джет ще се опита да прекоси Английския канал за 20 минути с ховърборд, с което ще отбележи 110 г. от деня, когато пионерът авиатор Луи Блерио създава първия самолет, с който прелита над Ламанша.

40-годишният Запата, наричан от френските вестници "Летящият човек", се очаква да излети от плажа Sangatte до Кале и да кацне до Дувър. Той ще презареди на кораб в средата на Ламанша - ще смени 37-килограмова раница, която съдържа керосин за ховърборда Flyboard Air.

Часове преди опита за рекорд Запата е предпазлив относно шансовете си за успех. Запитан дали е готов, той отговори, че е "толкова готов, колкото може да бъде".

"Ние трябваше да удвоим автономията на машината. Малко е сложно...но ние мислим, че можем да го направим", коментира той пред радио RMC. Запата добави, че иска да "следва стъпките на великите пионери в авиацията".

"Винаги съм бил фен на Блерио и аз търся ново предизвикателство. Ако можем да прекосим Канала за 110-тата годишнина...откачено предизвикателство", смята ентусиастът.

Първоначално френските морски власти отказаха да одобрят полета, тъй като е твърде опасен в един от най-натоварените морски коридори в света, но не наложиха забрана. В сряда те промениха позицията си и обявиха, че одобряват полета, след като Запата е поел редица гаранции към тях.

Запата каза, че е използвал на 3% от възможностите на машината на парада във Франция, но сега ще е необходимо на 99%. Той смята, че има 30% шанс за успех.

Френският изобретател, който е от Марсилия, направи първия полет с Flyboard преди три години.

Той очаква да прекоси 36-километровия Ламанш със средна скорост от 87 километра в час и на височина между 15 и 20 метра над морското равнище.

През миналата година френското правителство предостави 1,3 милиона евро на Запата за разработването на ховърборд, след като чуждестранни инвеститори потърсиха изобретателя.

Flyboard Air е задвижван от пет малки турбо двигателя. Може да се движи автономно около 10 минути и да достигне максимална скорост от близо 190 километра в час.

Френският военен министър Флоранс Парли коментира, че машината може да бъде изпитана за различни цели, включително летяща логистична платформа или платформа за атака.