Исландците, разгневени заради серията от политически скандали, свалиха дясноцентристкото правителство след проведения вчера предсрочен вот. Млад и харизматичен лидер на опозицията има възможност да формира лява коалиция. Това става ясно от окончателните резултати след вота, информира Ройтерс.

Исландия гласува на предсрочни избори

Исландия гласува на предсрочни избори

За четвърти път се провеждат избори в Исландия от 2008 г

Дясноцентристкото коалиционно правителство на Бярни Бенедиктсон е губещият след вота. Движение "Леви зелени" на Катрин Якобсдотир най-вероятно ще получи възможност за формиране на правителство.

Но все още не е сигурно какъв ще е съставът на новото правителство, тъй като президентът не е възложил мандат на партия за формиране на коалиция.

Бярни Бенедиктсон обяви през септември, че организира предсрочни избори, по-малко от година след формирането на правителство, след скандал, който накара партия "Светло бъдеще" да напусне управляващата коалиция.

Правителствена криза в Исландия

Правителствена криза в Исландия

Причината е педофилски скандал

Предишното правителство пък падна миналата година след разкритията на "Панамските документи". Бившият премиер Зигмундур Гунлаугсон беше принуден да подаде оставка, тъй като името му се свързваше с офшорни компании.

След последното преброяване на резултатите Движение "Леви зелени" на 42-годишната Катрин Якобсдотир ще има крехко мнозинство в парламента с други три опозиционни партии.

Исландия отива към предсрочни избори

Исландия отива към предсрочни избори

Втори за последната година

Резултатите показват, че лявата коалиция, включваща Движение "Леви зелени", Пиратската партия и Социалдемократическият алианс, ще държи 32 места в 63 местния парламент.

В парламента влизат 8 партии. Има две нови партии, а една от партиите в настоящото трипартийно правителство не си осигури достатъчно гласове, за да остане в парламента.

Партията на независимостта, основната партия в правителствената коалиция, изгуби 4% в сравнение с изборите през миналата година. Тя получава 25% подкрепа.

Движение "Леви зелени" е на второ място със 17%, 1% повече в сравнение с резултата от миналата година, а трети са социалдемократите с 12%, които почти удвояват резултати си.

Новата Партия център, формирана през септември от бившия премиер Гунлаугсон, получи 11%.

Партията на независимостта доминира в политическия живот на Исландия от десетилетия. Тя иска да намали националния дълг и данъците. Партията спечели 21 места на изборите преди година.

Движение "Леви зелени" иска да намали неравенството и да увеличи парите за обществено здраве, образование и инфраструктура чрез увеличаване на данъците и въвеждане на имотен данък. Миналата година движението получи 10 места на вота.

Пиратската партия изгуби подкрепа, тъй като печели 9% след гласуването вчера в сравнение с 14% през 2016 г.

Така след проведените вчера избори Исландия може да има второто ляво правителство от обявяването на независимост от Дания през 1944 г.